Boureanu: Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aş fi lezat pe preşedinte

Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat, miercuri, la Interviurile Gândul, că nu înţelege de ce ar trebui ca unii să se supere că l-ar fi lezat pe preşedintele Băsescu, când a spus că a venit "ca prostul" la BPN de luni, precizând că afirmaţia sa nu a fost un reproş, ci o constatare.

29 afișări
Imaginea articolului Boureanu: Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aş fi lezat pe preşedinte

Boureanu: Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aş fi lezat pe preşedinte (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Îmi menţin părerea. Am venit ca prostul fără să ştiu de la colegii din BPN sau de la cei care au participat că a existat o discuţie despre demisia premierului", a declarat Boureanu la Interviurile Gândul.

El a adăugat că, în calitate de vicepreşedinte al PDL, consideră că era normal măcar să ştie de existenţa acestei discuţii, mai ales că o mare parte dintre colegii de la prezidiu erau fie preşedinţi de filială, fie vicepreşedinţi sau prim-vicepreşedinţi şi ştiau de acest subiect.

"Noi discutam despre strategii, totuşi partidul avea un singur lucru foarte important pe agendă: ce facem cu actualul premier", a mai spus el.

Întrebat de ce i-a reproşat acest lucru lui Traian Băsescu, deşi era vina colegilor săi de partid, Cristian Boureanu a susţinut că reproşul nu a fost către preşedinte.

"Sunt uimit că toată lumea ascultă cu atenţie ce ne spune preşedintele, că trebuie să existe o dezbatere reală în PDL, că punctele vedere trebuie spuse deschis, dar unii se sperie când dezbaterea devine prea reală. Era vorba de un punct de vedere, nu neapărat de un reproş, care se adresa tuturor celor s-au ocupat de organizarea întâlnirii. Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aş fi lezat pe preşedinte, pentru că nu era un reproş direct adresat dânsului şi putea o fi o simplă constatare. Sper că nimeni dintre foşti, actuali sau viitori lideri nu se vor supăra dacă, odată pornite dezbaterile în partid, acestea s-ar putea să aducă la suprafaţă şi lucruri care nu le sunt pe plac", a declarat deputatul.

El şi-a exprimat speranţa că nu va exista diferenţă între vorbe şi fapte când este vorba despre restructurarea PDL şi despre funcţionarea instituţională a partidului.

"Am senzaţia că unii percep orice sugestie sau părere ca revoltă. Eu am înţeles că suntem la acea întâlnire ca să discutăm deschis problemele din partid şi să vedem soluţiile pentru redresarea partidului. Nu e vorba de revoltă, eu am indentificat trei variante şi le-am pus pe tapet ca să putem lua cea mai bună decizie", a subliniat Boureanu.

Cristian Boureanu a enumerat cele trei variante: premier independent, menţinerea actualui prim-ministru, iar cea de-a treia - vicepremier tehnocrat pe probleme economice, care să aibă în subordine Ministerul Finanţelor şi al Economiei.

În ceea ce priveşte premierul independent, Boureanu a menţionat că au apărut patru nume public. "A fost practic singura întrebare pe care am avut-o eu. Pur şi simplu l-am întrebat dacă există numele. Teoria «premier independent» sună frumos, dar teoria «Mugur Isărescu premier independent» s-ar putea să fie şi mai interesantă şi pentru ţară, şi pentru partid decât un alt independent. Am întrebat dacă există numele şi dacă poate fi făcut public", a relatat deputatul.

Întrebat ce i s-a răspuns, Boureanu a spus: "Nu am primit răspuns. S-a spus public că nu există o propunere oficială pentru un premier independent".

Vicepreşedintele PDL a mai susţinut că sunt foarte mulţi în partid care îl consideră pe Emil Boc capabil să conducă în continuare Guvernul. "Eu cred că este cel mai cinstit şi cel mai corect premier pe care l-a avut România în ultimii 20 de ani şi cel care şi-a pus cariera politică pe masă pentru reforma României. Am mai propus o variantă: un tehnocrat, vicepremier pe probleme economice, care să aibă în subordine Ministerul Finanţelor şi al Economiei".

Întrebat dacă, faţă de altă reuniuni, crede că numărul de nemulţumiţi faţă de Traian Băsescu a fost mai mare, Boureanu a răspuns: "De data asta, mi se pare că preşedintele a fost cel care a cerut partidului să-şi asume clar răspunderea vizavi de opţiunile din următoarea perioadă. Era normal să existe păreri diferite, pentru că asta a cerut preşedintele. Cei care spun că au existat păreri diferite de ale preşedintelui nu fac decât să confirme că preşedintele a cerut o dezbatere şi că PDL are poate pentru prima dată curajul să discute deschis aceste opţiuni".

Referindu-se la faptul că pentru prima oară PDL nu s-a mulat pe ceea ce dorea Traian Băsescu, respectiv un premier independent, Cristian Boureanu a menţionat că decizia nu este luată şi s-ar putea ca această variantă să fie adoptată.

"Însă există două motive pentru care acest lucru nu s-a întâmplat în ultimele două zile: surpriza - 99 la sută dintre liderii locali şi centrali nu se aşteptau la o asemenea propunere - şi timpul foarte scurt în care a apucat să fie explicată, susţinută şi să fie prezentată cu avantaje pentru România şi pentru partid. O amânare a deciziei s-ar putea să ducă la schimbări, aşa cum s-ar putea ca, după o analiză profundă în partid, să se meargă pe o soluţie conservatoare cel puţin în ceea ce priveşte premierul", a mai spus Boureanu.

Potrivit unor înregistrări difuzate de Antena 3, la întâlnirea de marţi dintre preşedintele Băsescu şi parlamentarii PDL, Cristian Boureanu s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a ştiut despre discuţiile de duminică dintre preşedinte şi reprezentanţii PDL.

"Şi eu am aflat din presă de întâlnirea cu preşedinţii. N-am ştiut nici de întâlnirea de duminică seară. Am venit ca prostul la Biroul Permanent şi mamă ce se discuta acolo despre partid, şi toată lumea tăcea din gură", a spus Boureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici