Bugetul MAE, avizat în comisii. Corlăţean: Sunt probleme cu cotizaţiile la organisme internaţionale

Bugetul MAE pe 2013 a fost avizat favorabil, marţi, în Comisiile de politică externă din Parlament, cu 18 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", ministrul Titus Corţean, prezent la dezbateri, afirmând că o problemă poate fi observată la sumele alocate pentru cotizaţiile la organizaţii internaţionale.

215 afișări
Imaginea articolului Bugetul MAE, avizat în comisii. Corlăţean: Sunt probleme cu cotizaţiile la organisme internaţionale

Bugetul MAE, avizat în comisii. Corlăţean: Sunt probleme cu cotizaţiile la organisme internaţionale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Bugetul MAE a fost avizat în forma propusă de către Guvern în proiectul de buget pe 2013.

Ministrul Titus Corlăţean a declarat că în bugetul pe 2013 este prevăzut la un "nivel de bază funcţional, ceea ce priveşte un nivel rezonabil" pentru asigurarea funcţionării instituţiei.

În cadrul dezbaterilor, Corlăţean a precizat că se are în vedere redistribuirea unor poziţii de la nivelul MAE şi realocarea acestora la nivelul unor state unde nu este asigurat necesarul de personal.

În plus, ministrul a precizat că după vizita FMI va solicita o derogare pentru un anumit număr de posturi care să fie scoase la concurs pentru angajarea de personal de specialitate.

Ministrul de Externe a precizat că există 66 de situaţii în ţări cu riscuri diferite de securitate unde există un singur diplomat la nivelul misiunilor României. El a dat ca exemple mai multe state din Africa, America de Sud şi Asia şi a menţionat că, în primă instanţă, se va solicita o derogare pentru angajarea câtorva zeci de persoane la nivelul MAE.

De asemenea, ministrul a respins ideea creşterii valorii taxelor consulare perceput de misiunile diplomatice.

Corlăţean a mai susţinut că bugetul alocat asigură funcţionarea MAE pentru toate cele 12 luni, însă o problemă poate fi observată în cazul sumelor alocate pentru plata cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale.

În acest caz, ministrul de Externe a precizat că sunt o serie de restanţe din anii anteriori pentru plata acestor cotizaţii, însă nici în 2013 nu sunt acoperite integral aceste sume.

În cadrul comisiilor de politică externă, senatorul PDL Mihai Răzvan Ungureanu a criticat proiectul de buget pentru faptul că nu ar fi alocat sumele necesare pentru o reprezentare diplomatică potrivită.

"Cred că este un buget care nu ar trebui să aibă din partea noastră niciun vot pozitiv, pentru că în felul acesta condamnăm diplomaţia românească şi instituţia la o perpetuă sărăcie", a susţinut Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici