Călin Popescu Tăriceanu, noul PREŞEDINTE AL SENATULUI: Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, dar implicat / PDL: Aţi fost propus de un grup ilegitim

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi. Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a întrunit 45 de voturi "pentru" şi 108 voturi "împotrivă", iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi "pentru" şi 133 de voturi "împotrivă". Alte patru voturi au fost anulate.Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei, că în urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent.

3659 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, noul PREŞEDINTE AL SENATULUI: Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, dar implicat / PDL: Aţi fost propus de un grup ilegitim

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

UPDATE 18:06 - Tăriceanu: Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, dar implicat

Noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a prezentat, luni, în plen, obiectivele pe care le va urmări la şefia Senatului, precizând că va încerca să fie un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, dar şi implicat, care nu va asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societate.

Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, implicat. Nu voi asista pasiv la ce se întâmplă în societate şi în politică", a spus Tăriceanu, adăugând că rolul Senatului nu trebuie să fie doar legislativ, ci să aibă şi rol de dezbatere şi de garant al democraţiei şi statului de drept.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că va milita pentru cele patru libertăţi fundamentale, pe baza cărora s-a construit Uniunea Europenă şi pe o societate bazată pe modelul social european.

"Vreau să ajungem să trăim într-o ţară normală, care nu mai este divizată şi măcinată de conflicte, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Trebuie să avem şi curajul şi dorinţa de a colabora pe anumite teme majore", a mai declarat noul preşedinte al Senatului.

UPDATE 17:56 PDL către Tăriceanu: Aţi fost propus de un grup ilegitim

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a declarat, luni, în plen, că senatorul Călin Popescu Tăriceanu a fost propus de un grup "ilegitim" la preşedinţia acestui for legislativ, potrivit Regulamentului.

"Astăzi aţi fost propus de un grup ilegitim, pentru că articolul 16 din Regulamentul Senatului spune foarte clar: un grup parlamentar poate fi constituit şi va funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori care au fot aleşi pe listele acelui partid. Dumneavoastră, în PC, nu aveţi decât 6 oameni, al şaptelea nici măcar în alianţă nu a funcţionat, fiind la PPDD. Deci eliminaţi un grup care v-a propus, altfel, nu contestăm rezultatul final al votului, dar procedural, este incorect", a declarat Dumitru Oprea în plen, după anunţarea rezultatului votului pentru şefia Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a replicat, precizând că se va discuta "chestiunea aceasta" în cadrul Biroului Permanent "şi se va vedea cum vom merge mai departe".

Senatorul independent Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de grupurile PSD, PC şi UDMR, a întrunit din partea senatorilor 93 de voturi "pentru", 60 de parlamentari votând împotriva alegerii sale.

Anunţul a fost făcut în plenul Senatului de senatorul Laurenţiu Coca.

Votul a fost secret, cu buletine.

UPDATE 17:05 Senatorii au început votul pentru noul preşedinte al Senatului, propuşi: Tăriceanu, Obreja şi Oprea

Senatorii au început votul pentru alegerea noului preşedinte al Senatului, prin vot secret pe buletine de vot, aleşii urmând să opteze pentru unul dintre cei trei candidaţi anunţaţi în plen: Călin Popescu Tăriceanu, Marius Obreja şi Dumitru Oprea.

Grupurile parlamentare ale PSD, PC şi UDMR au anunţat în plenul Senatului candidatura fostului premier şi lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

Din partea grupului PNL, a fost anunţat drept candidat la şefia Senatului Marius Obreja.

De asemenea, grupul PDL îl susţine pentru această poziţie pe liderul senatorilor democrat-liberali, Dumitru Oprea.

Înaintea votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a solicitat celorlalte grupuri parlamentare ca votul pentru alegerea noului preşedinte al Senatului să fie unul secret, după cum prevede Regulamentul acestei Camere.

"Evident că votul secret este un drept, nu este o obligaţie. Vă propun ca votul secret să se desfăşoare secret la cabinele de vot. Vă reamintesc că această propunere a fost făcută de Ilie Sârbu atunci când a fost ales Vasile Blaga preşedinte al Senatului", a anunţat Haşotti.

La o replică primită din sală, acesta a spus: "Bună gluma...să votăm totuşi cu lumina aprinsă, pentru că trebuie să ştim ceea ce votăm. Noi, grupul liberal, vom vota cu adevărat secret".

UPDATE 16:59 Antonescu mulţumeşte în plen senatorilor: Demisia mea nu a fost de conjunctură

Senatorul PNL Crin Antonescu a spus, luni, în plen, înainte de votul pentru alegerea unui nou preşedinte al Senatului, că le mulţumesşte colegilor pentru colaborare şi că demisia sa de la şefia acestei Camere nu a fost de conjunctură şi nici luată sub imperiul unor emoţii.

Preşedintele PNL a arătat că, în condiţiile în care şi-a anunţat demisia în plenul reunit, doreşte să facă o declaraţie şi în plenul Senatului şi a arătat că a fost onorat să fie preşedintele Senatului României.

"Demisia mea din funcţia de preşedinte al Senatului nu a fost o decizie de conjunctură, nici o decizie luată sub imperiul unor emoţii, aşa cum se străduiesc diverşi colegi de eşichier politic să spună. A fost un răspuns clar şi limpede, la o situaţie clară şi limpede", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că decizia pe care a luat-o a fost întemeiată şi consideră şi azi că era "firesc" să o ia, aşa cum înţelege "regulile jocului politic".

Crin Antonescu a mulţumit membrilor Biroului Permanent pentru colaborare şi tuturor senatorilor pentru activitatea pe care a avut-o ca preşedinte al Senatului.

"Sper din tot sufletul că am fost un preşedinte corect şi demn al acestei instituţii fundamentale", a mai spus Crin Antonescu.

UPDATE 16:53 Tăriceanu şi-a anunţat în plenul Senatului demisia din PNL, spunând că va activa ca independent

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei de luni a Senatului, că, în urma demisiei sale din PNL, va activa în continuare ca independent.

De asemenea, senatorul Sorin Ilieşiu a menţionat în plen că în urma excluderii sale din PNL este pus în situaţia de a mai putea face parte oficial din grupul senatorial al PNL, deşi se consideră în continuare liberal. El a arătat că în continuare votul său politic va fi "asemenea" grupului PSD din Senat.

Un alt senator independent, Mihai Neagu, a anunţat că s-a înscris în UNPR şi că în continuare va activa în grupul parlamentar al PSD.

Social-democratul Cristian Dumitrescu a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc în plenul de luni şi până la finalul şedinţei conducerii s-au înregistrat două candidaturi, ale lui Călin Popescu Tăriceanu şi Dumitru Oprea.

El a arătat că alegerea preşedintelui Senatului a fost depusă pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni şi că au fost înregistrate două candidaturi, până la finalul şedinţei conducerii Senatului, cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, cu susţinere din partea grupului PSD, PC şi UDMR şi candidatura liderului de grup PDL Dumitru Oprea.

Dumitrescu a precizat că grupul parlamentar PNL nu a luat încă o decizie privind o caniddatură pentru şefia Senatului, aflându-se încă în şedinţă de grup.

Cristian Dumitrescu a arătat că votul pentru preşedinte se face pe buletine de vot şi va fi ales cu votul a jumătate plus unu din votul celor prezenţi. Dacă nu se întruneşte acest număr, se organizează un nou tur, pentru primii doi clasaţi.

BPN al PDL a decis, luni, să îl propună pe senatorul Dumitru Oprea candidat la preşedinţia Senatului, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

"Azi am decis să propunem un candidat pentru preşedinţia Senatului, e o poziţie de respect faţă de instituţie. Îl vom propune pe domnul profesor senator Oprea. Această poziţie a noastră este foarte uşor de diferenţiat de poziţia premierului, care a aplicat o palmă către propriul partid mergând pe o propunere din afara partidului", a precizat Predoiu după şedinţa BPN al PDL.

Senatorul independent Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că USD i-a propus să candideze la şefia Senatului, iar el a acceptat acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici