Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au votat bugete mai mici decât anul trecut

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni proiectul de buget pentru anul 2017, care este cu 17,9% mai mic decât cel din 2016, în condiţiile în care preşedintele acestui for, Liviu Dragnea, anunţase duminică seară că bugetul pe 2017 al Camerei este redus cu 20%. Pe de altă parte, Senatul a votat luni bugetul pentru anul 2017, în valoare de peste 120.000 de lei.

893 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au votat bugete mai mici decât anul trecut

Camera Deputaţilor a adoptat un buget cu 17,9% mai mic. Dragnea anunţase că reducerea e de 20% (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

''Bugetul Camerei pe 2017 este în cuantum de 245.617 mii lei din care 235.764 mii lei la capitolul autorităţi publice şi acţiuni externe şi 9.853 mii lei la capitolul asigurări şi asistenţă socială. Cheltuielile curente sunt în sumă de 222.615 mii lei , cheltuieli de personal – 177.320 mii lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii - 44.035 mii lei, cheltuieli pentru transferuri, contribuţii şi cotizaţii la organisme interneaţinale – 1260 mii lei. Bugetul este cu 17,9% mai mic decât bugetul pe 2016'', a anunţat în plen chestorul Camerei, deputatul PSD Mihai Drăghici.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 221 de voturi ''pentru'', 19 abţineri şi niciun vot împotrivă, PNL anunţând că votează ''pentru'', iar USR precizând că se abţine, întrucât pe site-ul Camerei a fost prezentat un proiect ''total diferit'' de cel discutat în comisiile de buget.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat duminică seara că bugetul Administraţiei prezidenţiale, al Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi al SRI, SIE şi al altor instituţii, cu excepţia ministerelor, vor fi reduse cu aproximativ 20%, el arătând că 2017 trebuie să ''chivernisim'' mai bine banii.

Întrebat care sunt instituţiile ce vor primi bugete reduse cu 20%, Dragnea a răspuns: ''Administraţia prezidenţială, Senatul, Camera, SRI, SIE, Curtea de Conturi, alte instituţii în afara ministerelor, care nu produc''.

''Este un an în care trebuie să chivernisim mai bine fiecare bănuţ. Cred toţuşi că putem în aceste instituţii să ne restrângem puţin pentru că se poate. Dacă suntem mai economi şi mai gospodari, se poate'', a adăugat Dragnea.

Senatorii şi-au votat bugetul pentru anul 2017, în valoare de peste 120.000 de lei

Astfel, bugetul se ridică la 121.576 mii lei, dintre care cheltuieli curente - 115.829 mii lei, cheltuieli de capital - 5.747 mii lei.

''La fundamentarea bugetului propus de Senatul României pentru anul 2017 s-au avut în vedere următoarele: la titlul ”Cheltuieli de personal”, asigurarea creditelor necesare pentru plata indemnizaţiilor senatorilor, a salariilor personalului angajat în aparatul Senatului şi a contribuţiilor aferente acestora către bugetul general consolidat, a sumei forfetare cuvenite senatorilor pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare şi a diurnelor de deplasare ale senatorilor, în ţară şi în străinătate. La ”Bunuri şi servicii”, bugetul asigură cheltuielile necesare funcţionării şi întreţinerii sediului Senatului, cheltuielile privind deplasările în ţară şi în străinătate a senatorilor şi personalului, cheltuielile pentru asigurarea materialelor necesare activităţii instituţiei, cheltuieli de protocol şi reprezentare, precum şi alte cheltuieli cu bunuri şi servicii'', a anunţat senatorul PSD Doina Fedorovici în cadrul şedinţei de plen a Senatului.

Bugetul Senatului pentru anul 2017 a fot adoptat cu 90 de voturi pentru, cinci abţineri şi şapte voturi împotrivă. De asemenea, în proiect este prevăzut şi bugetul alocat Adunării Parlamentare NATO, ce va avea loc în octombrie 2017, în valoare de 3157 mii lei.

''Acesta cuprinde cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor în sumă de 1590 mii lei şi cheltuieli de capital, în sumă de 1567 mii lei, fonduri ce vor fi solicitate ulterior în funcţie de execuţia bugetară'', a precizat Federovici.

Bugetul Senatului pentru 2016 a fost de aproximativ 160 milioane de lei.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat duminică seara că bugetul Administraţiei prezidenţiale, al Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi al SRI, SIE şi al altor instituţii, cu excepţia ministerelor, vor fi reduse cu aproximativ 20%, el arătând că 2017 trebuie să ''chivernisim'' mai bine banii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici