Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă intitulată „PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, prin care liberalii i-au cerut demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu.

196 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu

Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu

Moţiunea simplă a întrunit 147 de voturi contra, 88 de voturi împotrivă şi 14 abţineri.

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, că moţiunea simplă depusă împotriva sa conţine "numeroase denaturări şi mistificări ale adevărului", afirmând că nu şi-a dorit "un Centenar de stânga sau de dreapta", ci unul al tuturor românilor.

Ivaşcu a subliniat că Ministerul Culturii nu este organizator de evenimente.

"Prin decizia Comitetului interministerial suma alocată întregului buget de aniversare a Centenarului este de 250 milioane de lei a fost segmentată astăzi (luni - n.r.). 50 milioane de lei pentru instituţiile centrale, ministere, Academia Română, ICR, 50 de milioane de lei UAT-uri (unităţi administrativ-teritoriale - n.r.), 50 milioane de lei ONG-uri", a completat ministrul Culturii.

Cu privire la amânarea includerii de către Guvern a Roşiei Montane în lista UNESCO, acesta a spus că datele prezentate în moţiunea simplă îndreptată împotriva sa conţin „numeroase denaturări şi dezinformări ale situaţiei reale".

Ministrul Culturii a subliniat că s-a stabilit noul amplasament al monumentul Marii Uniri de la Arad şi că s-a obţinut avizul de la ORDA.

În legătură cu ansamblul monumental de la Tîrgu Jiu, George Ivaşcu a spus că starea de conservare a capodoperelor lui Constantin Brâncuşi a constituit o preocupare a Ministerului Culturii, dar şi a autorităţilor locale.

În textul moţiunii simple, liberalii îi reproşează ministrului Culturii că operele lui Costantin Brâncuşi erau să fie distruse în totalitate, în ultimele luni, din cauza inundaţiilor şi sau prăbuşirii copacilor în Parcul Brâncuşi din Târgu Jiu. De asemenea, PNL reamiteşte faptul că, la începutul lunii iulie, "România a fost făcută de râs pe plan internaţional, pentru a nu ştiu câta oară, din cauza guvernanţilor actuali", din cauză că dosarul Roşia Montana nu a intrat în patrimoniul UNESCO.

Liberalii mai acuză că ministrul Culturi, George Ivaşcu, nu a avut curajul de a fi prezent personal la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimiteţi un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roşiei Montane.

PNL îi reproşează ministrului Culturii şi nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia care este probabil să nu fie finalizat nici până la începutul lunii decembrie a acestui an.

"Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", conchid semnatarii moţiunii simple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici