Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară în data de 16 august

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, convocarea plenului în sesiune extraordinară în data de 16 august, pe ordinea de zi figurând legea ANI.

48 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară în data de 16 august

Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară în data de 16 august (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Biroul Permanent a decis convocarea unei sesiuni extraordinare în data de 16 august, cu următorul program: la ora 12.00 va fi convocat Biroul Permanent, la ora 13.00 grupurile parlamentare se vor reuni în şedinţă, iar la ora 14.00 va fi plenul Camerei", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după şedinţa conducerii acestui for legislativ.

Anastase a arătat, totodată, că Biroul Permanent a stabilit să sesizeze Comisia Juridică în ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007.

"Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis sesizarea Comisiei Juridice pentru a analiza această decizie a CCR şi a veni cu un raport care să pună în acord cu decizia Curţii Constituţionale legislaţia în privinţa funcţionării ANI", a spus Roberta Anastase.

Ea a precizat că pe ordinea de zi a plenului Camerei, care se va întruni în sesiune extraordinară în 16 august, va figura Legea ANI.

Anastase a menţionat că, în cadul Biroului Permanent, grupul PNL a solicitat completarea ordinii de zi cu încă două proiecte de lege, care se află la Comisia de Buget-Finanţe, respectiv propunerea legislativă privind combaterea plăţilor întârziate şi un proiect de lege pentru aprobarea unor măsuri de reducere a taxelor şi impozitelor.

Ea a arătat că această propunere a Biroului Permanent cu privire la ordinea de zi va fi supusă plenului Camerei în data de 16 august.

Anastase a mai spus că rapoartele comisiilor de specialitate privind Legea ANI şi cele două proiecte de lege propuse de liberali vor trebui finalizate cu trei zile înaintea sesiunii extraordinare.

"Comisia Juridică şi de Buget vor primi azi (miercuri, n.r.) comunicarea şi, din acest moment, Biroul Permanent permite celor două comisii să lucreze, astfel încât să avem rapoartele pe documente, cu prioritate zero Legea ANI", a spus Anastase.

Întrebată pe ce proiect se va lucra în ceea ce priveşte Legea ANI, Anastase a precizat că acest lucru va fi decis de către Comisia Juridică, în funcţie de decizia CC.

Anastase a mai arătat că nu au fost probleme legate de vacanţa parlamentară în ceea ce priveşte convocarea sesiunii extraordinare.

"Am avut deschidere din partea tuturor grupurilor parlamentare. Această lege (a ANI, n.r.), la Cameră, a avut susţinerea tuturor grupurilor. Mă aştept să avem cvorum şi Legea ANI să treacă de Cameră", a spus Anastase.

Curtea Constituţională a decis, în 19 iulie, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.

În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.

Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională cea mai recentă variantă a Legii ANI adoptată de Parlament, că actul normativ nu este redactat într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, concis, clar şi precis, care să excludă orice echivoc.

Judecătorii Curţii Constituţionale apreciază de asememea că legea declarată neconstituţională nu respectă normele "menite să asigure sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei, precum şi conţinutul, forma juridică, limbajul şi stilul actului normativ".

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, în 21 iulie, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară la începutul lunii august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici