Care este impactul bugetar al Ordonanţei privind salariile bugetarilor

Efortul bugetar de aplicare a ordonanţei privind salariile bugetarilor este de aproximativ 2,3 miliarde lei şi va creşte salariul de bază la peste 400.000 de bugetari din cei aproximativ 1,2 milioane existenţi.

2920 afișări
Imaginea articolului Care este impactul bugetar al Ordonanţei privind salariile bugetarilor

Care este impactul bugetar al Ordonanţei privind salariile bugetarilor

Salariul de bază pentru persoanele angajate cu aceeaşi încadrare trebuie să fie egale, iar performanţa se va răsplăti cu bonusuri care se vor da în funcţie de criterii care vor fi stabilite în cadrul reformei fiecărui domeniu în parte, a spus ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru.

Ministrul a făcut aceste afirmaţii marţi seara, la Guvern, când a anunţat ce conţine proiectul OUG privind salarizarea personalului bugetar.

"Era o certitudine că nu o să fie toată lumea mulţumită de ce facem noi aici. Problema noastră este, nu că trebuie să ne asigurăm că toată lumea este mulţumită în această ţară, ci să ne asigurăm că ceea ce facem acolo unde facem are sens, că suntem coerenţi cu propriile noastre principii - şi sănătatea este un domeniu prioritar - şi în acelaşi timp să ne asigurăm că pentru a putea vorbi de o legislaţie de salarizare unitară nu poţi să pleci cu un sistem în care în acelaşi birou două persoane au salariu diferit deşi sunt încadrate la fel. Ăsta este argumentul principal", a spus Pîslaru.

El a explicat că performanţa va fi răsplătită cu sume suplimentare de bani care se vor adăuga la salariul de bază.

"În măsura în care o unitate, spital, şcoală, îndeplineşte nişte parametri pe care-i fixăm şi monitorizăm într-un sistem credibil, managerul are la dispoziţie 2% din tot fondul salarial să-l distribuie la toţi cei care merită şi au adus un aport la îndeplinirea indicatorilor", a spus ministrul.

Criteriile de performanţă vor fi stabilite în procesul de reformă al fiecărui domeniu şi vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

Referitor la salariile debutanţilor, ministrul a precizat că vor fi majorate cu 10%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici