Care sunt cele şapte propuneri de miniştri interimari aflate pe masa preşedintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis trebuie să dea un răspuns cu privire la şapte propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la interne, Nicolae Hurduc la Educaţie, Eugen Teodorovici la probleme economice, Niculae Bădălău la Energie, I. Deneş la Mediu şi R.Oprea la relaţia cu Parlamentul.

602 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele şapte propuneri de miniştri interimari aflate pe masa preşedintelui Klaus Iohannis

Care sunt cele şapte propuneri de miniştri interimari aflate pe masa preşedintelui Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, patru propuneri de interimari.

Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu este propunerea PSD pentru funcţia de ministru interimar la Justiţie.

La finalul lunii august, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis lui Klaus Iohannis o solicitare de revocare a Anei Birchall de la Ministerul Justiţiei şi numirea Danei Gîrbovan în locul acesteia. Şeful statului a respins-o însă pe Gîrbovan şi nu a semnat decretul de revocare a lui Birchall.

Totodată, pe masa lui Klaus Iohannis se află şi propunerea PSD pentru al doilea interimat la Interne, respectiv Gabriel Leş, după ce interimatul asigurat de Mihai Fifor a expirat.

O altă propunere de interimat trimisă vineri la Cotroceni vizează Ministerul Educaţiei. Viorica Dăncilă îl propune pe ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc pentru a asigura interimatul la acest portofoliu, după expirarea mandatului de interimar al lui Daniel Breaz, în urma demiterii din funcţia de ministru titular a Ecaterinei Andronescu.

Tot vineri, Viorica Dăncilă i-a trimis lui Klaus Iohannis o propunere care vizează asigurarea lui Eugen Teodorovici a interimatului la probleme economice.

Preşedintele Klaus Iohannis are din luna august şi propunerile de interimari pentru Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul, propuneri formulate în urma unei remanieri guvernamentale, la care şeful statului încă nu a dat un răspuns.

Ministrul Economiei Niculae Bădălău reprezintă propunerea PSD pentru interimatul la Energie.

De asemenea, Viorica Dăncilă vrea ca interimatul la Ministerul Mediului să fie asigurat de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Propunerea pentru interimatul la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul e Radu Oprea.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei de pe 18 septembrie, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

Preşedintele Klaus Iohannis are pe masa sa, din luna august, trei propunerile de interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul. Acestea au fost trimise de către premierul Viorica Dăncilă pe 26 august, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, cele trei portofolii au rămas vacante timp de aproape şase săptămâni.

CCR a decis, pe 18 septembrie, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de numire a miniştrilor interimari. Totodată, Curtea a decis atunci că şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici