Cazanciuc: E necesar să suplimentăm numărul de grefieri şi să repartizăm echilibrat resursa umană

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că deficitul de judecători a fost redus în ultimii ani, dar sistemul de justiţie are nevoie de mai mulţi grefieri şi de o repartizare "echilibrată" a resursei umane, întrucât sunt instanţe mari supraaglomerate şi instanţe mici fără activitate.

483 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: E necesar să suplimentăm numărul de grefieri şi să repartizăm echilibrat resursa umană

Cazanciuc: E necesar să suplimentăm numărul de grefieri şi să repartizăm echilibrat resursa umană (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Prezent, miercuri după-amiază, la Ploieşti, unde a participat la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, la finalul şedinţei, că în România există în continuare deficit de personal la nivelul instanţelor de judecată dar că, spre deosebire de anii trecuţi, când se înregistra deficit de judecători, acum este nevoie de suplimentarea numărului de grefieri.

În acest context, ministrul Justiţiei a spus că, din anul 2012 şi până în prezent, în sistemul de justiţie "au intrat în jur de 1.000 de posturi de judecători, procurori, diverşi specialişti", dar că se înregistrează deficit în ceea ce priveşte numărul grefierilor.

"E nevoie în primul rând de grefieri. Zona de suport are în continuare nevoie de sprijin din partea Ministerului Justiţiei şi o să facem în perioada următoare acest lucru, o să încercăm în perioada imediat următoare să suplimentăm mai ales numărul de grefieri. (…) Problema în sistem o reprezintă repartizarea echilibrată a resursei umane. Sunt în continuare instanţe, mai ales în capitale de judeţ, supraaglomerate, dar şi alte instanţe care sunt foarte mult sub media naţională", a afirmat Robert Cazanciuc.

El a spus că în România există încă instanţe care funcţionează cu unul sau doi judecători şi a amintit că la Senat se află un proiect de lege care prevede desfiinţarea a 30 de instanţe. În acest context, ministrul Justiţiei a spus că este nevoie de o "formulă de compromis" pentru ca acest proiect de lege să fie aprobat şi că dacă pe lista instanţelor desfiinţate ar rămâne 15, acest lucru ar fi considerat "un succes".

"Treizeci de instanţe sunt pe această listă aflată în Parlament acum. Dacă vor rămâne 15 pe listă, tot va fi un proiect de succes pentru noi. Cu siguranţă, va fi nevoie de o formulă de compromis în parlament pentru a putea trece acest proiect de lege. Dacă vor rămâne 15 (instanţe - n.r.), noi o să considerăm că este o etapă realizată deja. Pentru a putea funcţiona în mod normal o instanţă are nevoie de cel puţin cinci judecători după intrarea în vigoare a noilor Coduri. Sunt în continuare unele instanţe care au unul, doi judecători", a spus Robert Cazanciuc.

În aprilie anul trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege iniţiat de Guvern privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, măsura legislativă fiind criticată de către reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare pentru că ar limita "accesul la justiţie".

Deputaţii au votat cu 305 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri raportul Comisiei Juridice de respingere a proiectului de lege privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor aferente. Proiectul de lege a fost trimis spre analiză Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici