Cazul ziaristului turc Kamil Demirkaya: USR cere autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare

USR a cerut, joi, autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare în Turcia a ziaristului Kamil Demirkaya, susţinând că o asemenea acţiune ar constitui un semnal că guvernul român a abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la viaţă şi la liberă exprimare.

551 afișări
Imaginea articolului Cazul ziaristului turc Kamil Demirkaya: USR cere autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare

Cazul ziaristului turc Kamil Demirkaya: USR cere autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare

”USR cere autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare în Turcia a ziaristului Kamil Demirkaya care lucreaza la publicatia Zaman Romania. USR consideră că o asemenea acţiune este de natură să pună în pericol viaţa lui Kamil Demirkaya şi că extrădarea sa ar constitui un semnal că autorităţile de la Bucureşti au abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la viaţă şi la liberă exprimare şi că se îndepărtează din ce în ce mai tare de valorile democratice europene”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul Uniunii, Dan Barna, a afirmat că cererea de extrădare a venit ca urmare a faptului că ziaristul Kamil Demirkaya a îndrăznit să critice abuzurile din Turcia.

„Faptul că pentru Liviu Dragnea dictatura lui Recep Tayyip Erdogan este o sursă de inspiraţie nu mai este demult un secret, însă în cazul de faţă vorbim deja de un gest care condamnă un om pentru că a îndrăznit să critice abuzurile din Turcia. România, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi-a luat un angajament ferm pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi să apere şi promoveze democraţia şi valorile europene şi euro-atlantice. Dacă astăzi autorităţile române fac un asemenea gest, nu doar că încalcă drepturile omului, nu doar că se fac preş la cheremul sultanului Erdogan, dar arată o separare clară faţă de UE şi de valorile pe care le reprezintă. Din nou, interesul personal şi simpatiile lui Dragnea trădează o ţară întreagă! Extrădarea lui Kamil Demirkaya nu trebuie să aibă loc! România trebuie să rămână un stat democratic şi european şi unde primează statul de drept”, a declarat potrivit sursei citate liderul USR, Dan Barna.

La rândul său, senatorul Vlad Alexandrescu a afirmat că este inacceptabil ca un guvern al unei ţări europene să dea curs unei cereri de extrădare venite din partea unui ”dictator”.

”Este inacceptabil ca un guvern al unei ţări europene să dea curs unei cereri de extrădare venite din partea unui dictator, cu o asemenea uşurinţă. Faptul că guvernul Dragnea-Dăncilă pocneşte din călcâie la ordinele unui dictator care a ordonat arestarea a zeci de mii de intelectuali: jurnalişti, cadre didactice din şcoli şi din universităţi, magistraţi sau simpli oameni doar pentru simplul motiv că nu aplaudă regimul său autoritar, este incalificabil. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să revină asupra măsurii şi să se comporte ca o ţară care respectă drepturile fundamentale ale omului” spune şi Vlad Alexandrescu, liderul grupului USR din Senatul României, membru în Comisia pentru cultură şi media din Senat, fost ambasador.

USR consideră că arestarea, miercuri, în vederea extrădării, a ziaristului Kamil Demirkaya reprezintă un abuz şi un gest care demonstrează care sunt valorile pe care le împărtăşesc membrii guvernului Dragnea-Dăncilă care pare că au răspuns la un ordin şi au pus în aplicare cererea de extrădare venită din partea autorităţilor turce. Kamil Demirkaya lucrează pentru Zaman România, şi se află de doi ani în România, având permis de şedere temporară. România trebuie să rămână un stat democratic şi european, care respectă şi promovează valorile europene, în rândul cărora primează drepturile şi libertăţile fundamentale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici