CC afirmă că revocările preşedinţilor Camerelor Parlamentului nu afectează valori constituţionale

Curtea Constituţională menţionează, în motivările privind respingerea sesizărilor legate de schimbarea lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase de la conducerea Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor, că revocarea preşedinţilor celor două Camere nu afectează valori şi principii constituţionale.

1437 afișări
Imaginea articolului CC afirmă că revocările preşedinţilor Camerelor Parlamentului nu afectează valori constituţionale

CC afirmă că revocările preşedinţilor Camerelor Parlamentului nu afectează valori constituţionale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Curtea a publicat, joi, motivările deciziilor de respingere a sesizărilor formulate în cazurile revocărilor foştilor preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase.

«Curtea constată că revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale», se arată în motivarea deciziei în cazul Robertei Anastase.

Curtea constată că Hotărârea Camerei Deputaţilor 25 din 3 iulie 2012, având ca obiect revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, este un act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori şi principii constituţionale.

«Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constituţională. Astfel de acte reprezintă manifestări politice care nu au caracter normativ, în sensul că nu conţin
reglementări juridice de largă aplicabilitate şi cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual şi cu scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validări în funcţii. De altfel, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate», se arată în motivarea deciziei Curţii.

De asemenea, CC afirmă că revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului nu afectează valori şi principii constituţionale.

«Curtea constată că revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale», se arată în motivarea Curţii în cazul Vasile Blaga.

CC a respins, luni, sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, luni, pentru a soluţiona sesizările de neconstituţionalitate formulate de Vasile Blaga şi de 28 de senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Curtea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici