CC: Ordonanţele de modificare a Legii electorale, constituţionale

Curtea Constituţională a decis, marţi, că Ordonanţele de modificare a Legii electorale sunt constituţionale, respingând astfel excepţiile ridicate în procesul în care PRM a solicitat anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

22 afișări
Imaginea articolului CC: Ordonanţele de modificare a Legii electorale, constituţionale

CC: Ordonanţele de modificare a Legii electorale, constituţionale

Curtea Constituţională (CC) a luat în discuţie excepţiile ridicate în dosarul în care Partidul România Mare (PRM) a cerut anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Curtea de Apel Bucureşti aprecia, în motivarea deciziei din 28 octombrie prin care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu unele texte de lege din ordonanţele de urgenţă privind organizarea alegerilor, la cererea PRM, că textele criticate sunt constituţionale.

"Din perspectiva dispoziţiilor articolului 29, alineatul 5 din Legea 47/1992, Curtea apreciază că prevederile articolului III din OUG 66/2008 şi articolului I, punctul 11 din OUG 97/2008 nu contravin principiilor constituţionale invocate de către reclamant, susţinerile acestuia vizând de fapt o eventuală nerespectare a normelor de tehnică legislativă care ar fi de natură să influenţeze legalitatea şi oportunitatea actului administrativ dedus judecăţii", se arăta în motivarea instanţei instanţei.

Curtea mai arăta în motivarea sa că a decis suspendarea procesului PRM împotriva Guvernului considerând că sunt îndeplinite condiţiile pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocate, "în sensul că textele de lege a căror neconstituţionalitate se solicită a se constata au legătură cu soluţionarea cauzei, având în vedere împrejurarea că acestea au stat la baza adoptării hotărârii de guvern a cărei anulare formează obiectul prezentei cauze".

Totodată, Curtea reţinea că instanţa constituţională nu s-a mai pronunţat printr-o decizie anterioară asupra constituţionalităţii acestor dispoziţii legale.

În 28 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a efectelor Hotărârii de Guvern 802 din 2008 privind delimitarea colegiilor uninominale, formulată simultan cu cea de anulare, aceasta din urmă fiind discutată după ce dosarul se va întoarce de la Curtea Constituţională.

În privinţa cererii de suspendare a executării HG 802/2008 formulată de PRM, instanţa a constat că s-a mai dat o soluţie în aceeaşi privinţă în 25 septembrie.

PRM a contestat, în septembrie, în contencios administrativ, Hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, cu numărul 5446/2/2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici