CC: Prevederi privind prezentarea la comisiile parlamentare şi traseismul politic, neconstituţionale

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, în urma analizei proiectului de revizuire a Constiuţiei, că acea modificare potrivit căreia persoanele fizice şi juridice sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare este neconstituţională.

579 afișări
Imaginea articolului CC: Prevederi privind prezentarea la comisiile parlamentare şi traseismul politic, neconstituţionale

CC: Prevederi privind prezentarea la comisiile parlamentare şi traseismul politic, neconstituţionale (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit minutei redactate în urma analizei textului de lege, Curtea Constituţională consideră neconstituţională acea prevedere din articolul 64, alineatul 4, referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare.

În plus, CC consideră neconstituţională completarea adusă articolului 70, alinatul 2, litera e, referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid.

CC mai consideră neconstituţională eliminarea din legea fundamentală a tezelor a doua şi a treia ale alineatului 2, din articolul 72, referitoare la competenţa Parchetului de pe lângă ÎCCJ, de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a ÎCCJ, cu privire la senatori şi deputaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici