CCR, sesizată în privinţa legii care permite unor categorii de medici să ocupe funcţii de conducere până la 70 de ani

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională asupra modificărilor aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 150/2022 referitoare la domeniul sănătăţii, prin care este instituită posibilitatea unor categorii de medici de a menţine funcţii de conducere până la 70 de ani.

338 afișări
Imaginea articolului CCR, sesizată în privinţa legii care permite unor categorii de medici să ocupe funcţii de conducere până la 70 de ani

„Reglementarea a fost introdusă printr-o serie de amendamente adoptate la nivelul Camerei Deputaţilor menite să extindă posibilităţile de a ocupa funcţii de conducere la nivelul spitalelor şi a ambulanţelor până la 70 de ani, pentru profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale. În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaţilor au fost aduse amendamente care schimbă însăşi esenţa actului normativ, iar discuţia s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ”, potrivit unui comunicat de presă.

Semnatarii susţin că soluţia constituţională pentru această situaţie era expres precizată în Constituţie, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaţilor. Ei apreciază că a fost încălcat principiul bicameralismului.

„Expunerea de motive a propunerii legislative votate nu cuprinde nicio justificare/fundamentare a soluţiei legislative din perspectiva necesităţii introducerii amendamentelor privitoare la ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. Astfel, nu sunt clar prezentate cerinţele care reclamă intervenţia normativă şi nici principiile de bază care stau la baza introducerii amendamentelor votate la Camera Deputaţilor”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici