Ce spune premierul despre refuzul lui Iohannis de a numi miniştrii interimari

Viorica Dăncilă a declarat că lipsa unei decizii a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la numirea miniştrilor interimari, deşi hotărârea CCR îl obligă, poate merge spre zona penalului. Premierul a precizat că se va consulta cu juriştii pe acest subiect.

507 afișări
Imaginea articolului Ce spune premierul despre refuzul lui Iohannis de a numi miniştrii interimari

Premierul, despre refuzul lui Iohannis: Poate merge spre penal. O să mă consult cu juriştii

„Eu cred că toate acestea sunt lucruri care pot merge spre penal. O să mă consult cu juriştii. Sunt alegeri prezidenţiale. Poate nu o să mai fie imun domnul preşedinte şi atunci va trebui să răspundă. Eu sper să am sprijinul populaţiei şi să aducem echilibrul şi respectul pentru lege în această ţară”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seara, la România Tv.

Şeful Executivului a adăugat că toată lumea trebuie să fie egală în faţa legii şi că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să decidă imediat după apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii CCR de admitere a conflictului juridic Guvern-Preşedinţie.

„Eu spun că în faţa legii toţi trebuie să fim egali, de la preşedintele României, până la ultimul cetăţean de rând. Normal ar fi fost ca preşedintele să ia această decizie după ce au apărut pe scurt în Monitorul Oficial aceste precizări. Acolo spune «de îndată». Nu ştiu ce înseamnă «de îndată» pentru domnul preşedinte. Am văzut în motivare că au înlocuit «de îndată» cu «imediat». Domnul preşedinte trebuie să fie un model. Dacă preşedintele ţării nu respectă Constituţia, cum putem cere cetăţenilor să respecte Constituţia?”, a conchis Dăncilă.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare a ministrului Justiţiei Ana Birchall.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici