Ceauşescu nu a avut conturi sau averi în străinătate

Parlamentul a adoptat raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigări şi clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceauşescu, concluzia finală fiind că fostul şef de stat nu a avut conturi sau averi depozitate în străinătate.

223 afișări
Imaginea articolului Ceauşescu nu a avut conturi sau averi în străinătate

Ceauşescu nu a avut conturi sau averi în străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

"În doi ani de activitate, am invitat diferite persoane care au făcut parte din sistemul de stat de atunci, oameni din BCRE, jurnalişti care s-au ocupat de acest subiect. De altfel, tot raportul cuprinde mărturiile acestor persoane. Concluziile sunt bazate pe aceste mărturii. Concluzia comună a tuturor celor audiaţi a fost că Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi în afara ţării", a declarat preşedintele comisiei de anchetă, conservatorul Sabin Cutaş.

El a menţionat că toţi cei audiaţi au insistat asupra faptului că Nicolae Ceauşescu nu vedea niciun motiv pentru care să depoziteze bani în afara ţării, atât timp cât era convins că are controlul total asupra situaţiei. "Aş dori doar să menţionez mărturia domnului Constantin Anghelache, fost şef al Unităţii Aport Valutar Special: «Ceauşescu nu avea în cap să mute banii ţării în altă parte, banii erau ai lui, ţara era a lui, muncitorii erau ai lui »", a mai spus Cutaş.

De asemenea, Cutaş a mai menţionat mărturia lui Petre Mihai Băcanu, "unul dintre jurnaliştii care au avut o preocupare consistentă pe tema conturilor lui Ceauşescu", conform căreia "contrar părerii generale că mai toţi dictatorii au avut averi personale foarte mari, crede că Ceauşescu nu a avut".

În cadrul dezbaterilor generale, deputatul Dragoş Dumitriu (PC) i-a felicitat pe membrii Comisiei pentru că au avut curajul să afirme că Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi în străinătate şi a cerut o situaţie a cheltuielilor făcute în perioada post-decembristă pentru "căutarea acestei fantome numite averile lui Ceauşescu".

"Nicolae Ceauşescu a fost un om mai mult decât cinstit în comparaţie cu hoţii de astăzi", a mai spus Dragoş Dumitriu.

La rândul ei, Anca Petrescu, deputat PRM, a afirmat că "Ceauşescu a fost un om foarte cinstit şi un mare patriot".

"Clădirea în care ne găsim acum (Palatul Parlamentului – n.r.) este rezultatul acestei iniţiative mari. El dorea să aducă România în vizorul Europei şi a lumii, pentru demnitatea naţională. S-a dovedit prin acest raport că acest om care a fost preşedintele României, a fost unul serios, care a dorit ca România să fie respectată în lume", a afirmat Anca Petrescu, arhitectul clădirii unde funcţionează Parlamentul României.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigări şi clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceauşescu a fost adoptat cu 97 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 58 de abţineri.

Din comisie, constituită în octombrie 2006, au făcut parte Ion Chelaru (PSD), Titu Gheorghiof (PNL), Gelil Eserghep (fost PRM, acum PC), Verestoy Attila (UDMR) si Sabin Cutaş (PC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici