CIJ dă verdictul în procesul cu Ucraina în 3 februarie

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a anunţat că verdictul în cazul delimitării platoului continental dintre România şi Ucraina va fi anunţat la 3 februarie.

96 afișări
Imaginea articolului CIJ dă verdictul în procesul cu Ucraina în 3 februarie

CIJ dă verdictul în procesul cu Ucraina în 3 februarie

Informaţia a fost difuzată pe site-ul CIJ.

 

Agentul României la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat că speră ca soluţia CIJ în procesul de la Haga va determina "contaminarea pozitivă a problemelor de pe agenda bilaterală" a României şi Ucrainei, dar va fi dat şi un exemplu pozitiv pe plan regional privind soluţionarea diferendelor.

"În plan bilateral, efectul acestei soluţii - este ceea ce speră partea română - va fi unul pozitiv, va fi unul care va duce la eliminarea unei probleme care nu a putut să fie soluţionată până în prezent şi care se afla pe agenda bilaterală de foarte multă vreme", a spus Aurescu.

Potrivit oficialului MAE, soluţia va aduce "contaminarea pozitivă şi a altor probleme care se găsesc pe agenda bilaterală şi care vor fi stimulate în rezolvarea lor".

"În al treilea rând sperăm că (soluţia, n.red.) va da un semnal pozitiv, un exemplu pozitiv şi pe plan regional cu privire la modul în care două state din regiune reuşesc să îşi soluţioneze diferendele", a adăugat el.

Aurescu a declarat că până la 3 februarie, data la care Curtea de la Haga va face cunoscută decizia sa, hotărârea CIJ va rămâne secretă.

Mai mult, oficialul MAE a ţinut să sublinieze că nu va face pronosticuri în privinţa deciziei Curţii, apreciind că ar fi "contraproductiv".

Totodată, el a invocat o rezoluţie a Curţii din 1974 potrivit căreia "orice declaraţii publice care anticipează hotărârea într-o cauză este incompatibilă cu principiile fundamentale necesare unei bune administrări a justiţiei".

Curtea Internaţională de Justiţie a anunţat, printr-un comunicat difuzat, vineri, pe site-ul instituţiei, că CIJ va anunţa la 3 februarie decizia în procesul privind delimitarea platoului continental al Mării Negre între România şi Ucraina.

O şedinţă publică va fi organizată, la 3 februarie, la Palatul Păcii de la Haga, cu începere de la ora 10.00, pe durata acesteia urmând să fie citită hotărârea Curţii de către preşedintele instanţei, Rosalyn Higgins.

Aceasta va fi cea de-a o suta sentinţă a Curţii, de la crearea sa, în 1946.

Audierile din procesul României contra Ucrainei la CIJ pentru delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră, ultima dintre etapele procesului desfăşurat la Haga, au început la 2 septembrie.

Diferendul dintre România şi Ucraina adus în faţa CIJ se referă exclusiv la stabilirea exactă a suprafeţei de platou continental şi de zonă economică exclusivă a României şi, respectiv, a Ucrainei, în partea de nord-vest a Mării Negre.

În mod concret, CIJ urmează să stabilească o linie unică de delimitare a platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două părţi din partea de nord-vest a Mării Negre, prin indicarea coordonatelor geografice concrete ale punctelor care o formează, definite prin latitudine şi longitudine. Această linie va determina stabilirea exactă a suprafeţei de platou continental şi de zonă economică exclusivă a României şi, respectiv, a suprafeţei de platou continental şi de zonă economică exclusivă care aparţine Ucrainei.

Cele două părţi au divergenţe cu privire la traseul acestei linii, diferenţa dintre propunerea României cu privire la traseul liniei de delimitare şi, respectiv, propunerea Ucrainei determină o suprafaţă de peste 12.000 de kilometri pătraţi, asupra căreia părţile au pretenţii concurente. În această zonă se află resurse de hidrocarburi de anvergură medie, a căror exploatare este vizată de cele două state.

Agentul României la Haga este Bogdan Aurescu, propus secretar de stat în cadrul MAE de către actualul ministru, Cristian Diaconescu.

Citeşte şi:

Diaconescu: Unii încearcă să-şi fundamenteze cariera în MAE pe o ofertă politică

Kievul aprobă proiectul privind crearea unei zone economice libere pe Insula Şerpilor

Audierile în procesul pe care România l-a intentat Ucrainei la CIJ s-au încheiat

România la Haga: Nu se poate scoate apă din piatra seacă a Insulei Şerpilor

Aurescu: Ucraina nu are argumente şi atunci invocă lungimea coastelor Mării Negre

Aurescu: Anexarea nedreaptă a Insulei Şerpilor la URSS a provocat României pierderi

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici