Cine este bancherul care a condus campania electorală a USR şi acum este atacat de soţul lui Clotilde Armand

Nicuşor Dan şi USR – Uniunea Salvaţi România - sunt surpriza alegerilor parlamentare, având în vedere că au obţinut 9% la alegerile din 11 decembrie la nivel naţional.

8506 afișări
Imaginea articolului Cine este bancherul care a condus campania electorală a USR şi acum este atacat de soţul lui Clotilde Armand

Cine este bancherul care a condus campania electorală a USR şi acum este atacat de soţul lui Clotilde Armand (Imagine: Marian Ilie/ Foto Mediafax)

Sergiu Moroianu, soţul consilierei locale USR Clotilde Armand, a atacat partidul şi pe şeful de campanie al acestuia, Matei Păun, folosind o retorică similară cu a campaniei concurenţei politice. El a argumentat pe contul de Facebook că Matei Păun nu şi-a divulgat cv-ul, averea şi sursele de venit, precum şi că ar fi susţinut de Roxana Wring, „apropiată de ong-urile din reţeaua Soros”. El l-a acuzat pe Păun că a dus o campanie de „denigrare şi sabotaj” faţă de Clotilde Armand şi că „a asociat imaginea USR cu activiştii LGBT şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el”. Ulterior, Sergiu Moroianu şi-a şters postarea de pe Facebook. Nicuşor Dan, preşedintele USR, a declarat că este „mâhnit şi uluit” de „afirmaţiile mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR”.

Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, consilieră locală USR la sectorul 1 al Capitalei, a lansat un atac dur pe contul său de Facebook, la adresa şefului de campanie al USR, Matei Păun, dar şi a partidului. El a acuzat că soţia sa a fost „denigrată şi sabotată” în timpul campaniei de oamenii lui Păun şi că acesta ar fi sprijinit de Roxana Wring, fosta candidată USB la sectorul 3, aceasta fiind „apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros”. De altfel, recursul la argumentele de tip Soros, folosite în campania electorală de PSD, USR sau ALDE, nu s-au oprit aici, soţul lui Armand acuzând că Matei Păun „a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament şi USR sub 10%”.

Nicuşor Dan, un matematician care a preluat steagul lumii corporatiste din Bucureşti de patru ani, a ieşit pe locul doi la Primăria Generală a Capitalei, luând o treime din voturi, peste estimări.
Şeful de campanie electorală a lui Nicuşor Dan este Matei Păun, un bancher de investiţii pe care, în anii ’90 viaţa şi job-ul l-au adus la Moscova, acolo unde se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.

Matei Păun, un obişnuit al plajei de la Vama Veche, şi-a făcut propria companie de investiţii în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacţii de achiziţii. El spera ca Bursa de la Bucureşti să devină un sport naţional, după procesul de privatizare în masă şi să ajungă principala sursă de finanţare pentru companiile româneşti.

Fondator al BAC România şi BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia şi Statele Unite. BAC este o bancă de investiţii regională cu birouri la Belgrad, Sofia, Bucureşti şi Minsk.

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1eşti el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deţinută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spaţiu sovietic şi Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România. 

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiţii american care a avut plasamente în ţările fost-sovietice şi în România. Firebird a avut acţiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiţii american care a făcut plasamente în fostul spaţiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev şi Ţările Baltice.

El este, conform site-ului BAC, licenţiat în Relaţii Internaţionale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la Bucureşti, alături de Daniel Ţepeş. Ţepeş a reuşit să vândă HTI în 2007 către banca de investiţii americană Morgan Stanley, tranzacţie foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacţie.

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări şi vânzări de companii româneşti. Anul trecut BAC a intermediat finanţări pentru România din partea Băncii Internaţionale de Investiţii, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acţionari la nivel de stat - România, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piaţa românească. Această bancă a vândut obligaţiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicuşor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni. 

Citeşte continuarea pe site-ul Ziarul Financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici