Ciolacu, anunţ despre aderarea României la Spaţiul Schengen pe „terestru”

  • „Sub preşedinţia Ungariei vom continua pasul doi de aderare la Spaţiul Schengen, cel terestru”, spune premierul Marcel Ciolacu.
  • El afirmă că digitalizarea controlului la frontieră va fi făcut „dacă nu se poate cu vorba bună, forţat”.
2744 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, anunţ despre aderarea României la Spaţiul Schengen pe „terestru”

„Normal că mă bucur. Am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai imporatant, s-a făcut - Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că din acest moment fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas - aerian. Cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi - terestru. Ministru de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovacia la negocieri. Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, care nu mi se pare unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria. Nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim, dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin a unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul! Dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri. Dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş totul şi să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că şmecheria asta a distrus România, nu vom reuşi, că nu ne crede nimeni. O să ne arate pe imaginile (...). Deci sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că nu a văzut nicio solicitare de sirieni şi afgani care să vrea să locuiască în România.

Întrebat ce înseamnă întărirea controalelor, premierul a spus: „Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheş”.

„În primul rând trebuie digitalizare. Nu trebuie să trăim în altă etapă... Trebuie să înţelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghişeul 3. Ne trebuie o deci digitalizare... Categoric, avem un program după cum bine ştiţi de 1,2 miliarde de euro de la Comisie pentru frontiera cu Ucraina, avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia care funcţionează foarte bine. În momentul acesta într-un de trecere în frontieră sunt patru sisteme de digitalizare - unul are poliţia, unul are vama, unul are nu ştiu cine... Nici toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare. Dacă nu se poate cu vorba bună, forţat. Deja s-au declanşat lucrurile... În martie vom intra. Cu adevărat ţinem totuşi de negocierile care se vor termina cu Olanda. Ştiţi foarte bine că în Olanda pe 22 noiembrie au fost alegeri şi urmează să se prezinte această nouă propunere noului parlament din Olanda. În ceea ce priveşte Bulgaria, nu în ceea ce priveşte România. Aşteptăm acea decizie ca să vedem abordarea pe care o are România pe urmă, mai departe. Cred că este corect faţă de o ţară vecină, cum este Bulgaria, să nu intrăm în aceste discuţii în acest moment. Să aşteptăm... Imposibil să mă arunc eu după clădire şi să supravieţuiesc, în rest n-am văzut nimic imposibil în lumea asta”, arată premierul.

Ciolacu afirmă că pentru flexibilizarea Austriei au negociat „cel puţin patru persoane.

„Sunt primul ministru al României, credeţi-mă că nu vreau să-mi dau cu părerea despre Bulgaria sau despre alt stat. Eu vă spun, tehnic, în acest moment aşteptăm decizia parlamentului din Olanda şi vom avea împreună cu reprezentanţa de la Bruxelles voi face un plan, o să stau de vorbă şi cu preşedintele României pentru că preşedintele României reprezintă România la Consiliul European, ne-am coordonat până acum, ne vom coordona institutional şi de acum încolo. Să nu credeţi cumva că toate aceste lucruri şi această flexibilizare a apărut din senin sau a visat cineva. Au fost foarte multe negocieri duse şi de către ministrul de interne, duse şi de mine personal ,şi de doamna ministru de externe, şi de preşedintele României. Deci am fost patru, cel puţin patru persoane care ne-am implicat şi coordonat în aceste aceste negocieri”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici