Ciolacu: Negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul democraţiei

Negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul care s-a realizat pentru consolidarea democraţiei, afirmă Marcel Ciolacu în mesajul transmis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului şi a Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

157 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul democraţiei

Ciolacu: Negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul democraţiei

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului şi a Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului
23 august 2023

„Marcăm astăzi o zi cu o profundă însemnătate atât pentru ţara noastră, Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare şi Ziua naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. În urmă cu 84 de ani, s-a semnat pactul Ribbentrop-Molotov. Din momentul în care cele două regimuri totalitare, nazismul şi comunismul, şi-au strâns mâna, Europa a cunoscut o perioadă întunecată, marcată de abuzurile şi atrocităţile acestor regimuri. În România, regimul ilegitim şi criminal comunist este vinovat de arestarea, deportarea, uciderea a sute de mii de oameni. Acest sistem bazat pe exploatarea fricii în rândul populaţiei, pe eliminarea oricărei forme de opoziţie, pe muncă forţată în lagăre şi pe utilizarea violenţei ca instrument principal de instaurare şi menţinere a puterii a lăsat o moştenire dureroasă”, afirmă Marcel Ciolacu.

Premierul arată că legea prin care 23 august a devenit Ziua naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului „a venit ca un răspuns firesc la recomandarea oferită de Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”.

„Negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul care s-a realizat pentru consolidarea democraţiei. Tocmai de aceea avem datoria de onoare faţă de toate victimele regimurilor totalitare de a nu uita, de a le cinsti memoria şi de a educa tinerele generaţii în spiritul valorilor şi principiilor democratice. Condamnarea explicită şi fără echivoc a crimelor şi abuzurilor comise de dictaturile de orice natura este o necesitate şi astăzi. La fel şi prevenirea şi combaterea manifestărilor extremiste, rasiste şi xenofobe. Agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a reamintit tuturor cum arată revizionismul istoric susţinut la nivel statal, dar şi faptul că democraţia şi libertatea sunt valori care trebuie constant protejate şi cultivate. În acest context, reafirm angajamentul Guvernului României pentru intensificarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de extremism, de conservare a adevărului istoric, de stimulare a demersurilor în vederea cercetării comprehensive şi educării cetăţenilor, în special a tinerelor generaţii, cu privire la momentele întunecate ale istoriei noastre, adaugă prim-ministrul Ciolacu.

El aduce „un pios omagiu tuturor victimelor regimurilor totalitare”.

„Prin asumarea lecţiilor trecutului, consolidarea şi promovarea unei educaţii istorice de calitate putem onora cum se cuvine sacrificiul şi suferinţa predecesorilor noştri şi putem construi un viitor întemeiat pe valori şi principii democratice, centrat pe promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici