Ciolacu: Va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari

Bugetul pentru 2024 va intra în transparenţă decizională, spune Marcel Ciolacu. El afirmă că va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari, iar creşterea salariilor profesorilor va fi decisă „în aceste zile”. „Vom încheia 2024 cu un deficit sub 5%”, adaugă premierul.

692 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari

Ciolacu: Va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari

„Am prezentat bugetul colegilor mei, calendarul pe care îl avem, cu săptămâna viitoare un nou Consiliu Politic Naţional, calendarul cu CNP-ul pentru începerea sesiunii din februarie, vom discuta target-urile pentru europarlamentare, la primul Consiliu, priorităţile parlamentare, calendarul bugetului l-am stabilit, am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în serbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou. Va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari, este o decizie foarte clară”, spune Marcel Ciolacu.

Referitor la investiţii, el afirmă că va fi cel mai mare procent din istoria României.

„Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1 % deci o mărire de 60 % a bugetului pe educaţie/ Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura. Salariile profesorilor, o să decid cu liderii de sindicat în aceste zile, era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă”, adaugă Marcel Ciolacu.

El precizează că niciun minister „nu pierde niciun ban”.

„Sunt ministere care au mai puţini bani, cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic ca şi procente este Ministerul Economiei, dar e normal pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismuluii. La ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare şi la şi la Ministerul Sănătăţi, aproape 26%, la ministerul transporturilor 30% este o majorare şi la Casa Naţională de sănătate şi-am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate da trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani pentru că eu unul m-am săturat să văd la televisor breaking news că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele cu noi alocăm 12 miliarde de euro CAS. Vom vedea, trebuei în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii. Cifra de deficit va fi în primul rând cu minim mai puţin 0,5% faţă de deficitul cu care o să închidem anul acesta şi va fi sub 5%”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici