Cioloş: Austria continuă să submineze proiectul european. Serveşte direct intereselor Moscovei

Austria continuă să submineze proiectul european printr-o atitudine care serveşte în mod direct intereselor de la Moscova, spune Dacian Cioloş, după ce oficiali austrieci au respins ideea intrării în Schengen a României şi Bulgariei.

216 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Austria continuă să submineze proiectul european. Serveşte direct intereselor Moscovei

„Austria continuă să submineze proiectul european printr-o atitudine care serveşte în mod direct intereselor de la Moscova. Reacţia de azi a ministrului de Externe al Austriei, care a respins apelul preşedintei Comisiei Europene de a primi fără întârziere România şi Bulgaria în Schengen, îmi confirmă încă o dată că opoziţia austriecilor nu are nicio legătură cu aspecte tehnice sau raţionale. Motivul adevărat poate că trebuie căutat în Rusia şi legăturile dintre mulţi politicieni din Austria cu nevoile lui Putin de a crea falii în UE şi de a alimenta sentimente antieuropene în statele membre. Avem tot mai multe date aduse în spaţiul public, inclusiv de voci de la Viena, care discută despre legăturile strânse ale Austriei cu Kremlinul. Dar până se va lămuri exact care este jocul politic din spatele opoziţiei la aderarea noastră la Schengen, suntem datori să acţionăm ferm şi fără reţinere”, afirmă eurodeputatul Dacian Cioloş.

El aminteşte că a cerut miercuri şefilor coaliţiei de guvernare şi preşedintelui Klaus Iohannis „să renunţe la jumătăţi de măsură şi să utilizeze inclusiv dreptul de veto în deciziile Consiliului European pentru a arăta că românii nu acceptă amânări nejustificate ale unor drepturi pe care le au prin Tratat”.

„Suntem în situaţia în care trebuie să ne demonstrăm nouă înşine că înţelegem cum funcţionează mecanismele europene şi că suntem capabili de a lua măsurile necesare. Proiectul european pe care l-am îmbrăţişat la aderarea noastră în UE ne oferă toate instrumentele necesare, dar trebuie să ne ridicăm la înălţimea momentului. Guvernul de la Viena confirmă prin atitudinea sa soluţiile pe care le-am propus oficialilor de la Bucureşti şi vedem că ignorarea statului de drept şi a democraţiei în Europa pune în pericol întreaga construcţie europeană”, încheie Cioloş.

În discursul său de miercuri despre starea Uniunii, Ursula von der Leyen a cerut Austriei să nu mai blocheze aderarea la Schengen a Bulgariei şi României, îndemnând Viena să „le lase în sfârşit să intre, fără alte întârzieri”.

Austria, însă, s-a grăbit să respingă cererea, potrivit Euractiv.

„În prezent, cifrele migraţiei sunt în creştere în toată Europa şi, în multe ţări, se discută de controale suplimentare la frontieră, de exemplu, la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, într-un comunicat.

„În acest moment, nu are sens să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu mai puţine”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici