Cioloş: "Partidele să nu culpabilizeze Guvernul că nu folosim instrumente criticate tot de ei"

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni în plenul Camerei Deputaţilor că partidele nu ar trebui să culpabilizeze Executivul pentru că acesta refuză să folosească instrumente pe care aceleaşi formaţiuni politice le-au criticat atunci când alte guverne au recurs la ele.

208 afișări
Imaginea articolului Cioloş: "Partidele să nu culpabilizeze Guvernul că nu folosim instrumente criticate tot de ei"

Cioloş: "Partidele să nu culpabilizeze Guvernul că nu folosim instrumente criticate tot de ei" (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Primul-ministru a arătat că deşi pe tema alegerii primarilor în 2 tururi au existat argumente atât pro, cât şi contra, majoritatea partidelor nu consideră oportună modificarea legislaţiei în acest moment.

''Partidul sau partidele care doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să-şi asume şi această dezbatere şi să o conducă, aşa cum fac şi cu dezbaterea actuală, nu culpabilizând Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii pe care în urmă cu ceva vreme îl contestau aceste partide, când guverne precedente l-au folosit'', a spus Cioloş.

El a subliniat că adoptarea unei OUG sau asumarea răspunderii sunt instrumente care ''aduc Guvernul în faţa Parlamentului''. El a insistat asupra faptului că Executivul nu poate să modifice singur în mod definitiv legislaţia electorală.

''Decizia privind alegerile locale a fost luată de către Parlament acum un an, decizie care a inclus mai multe aspect privind alegerile, atât locale, cât şi parlamentare. Subiectul a fost repus în discuţie acum, după ce, în noiembrie, o parte din societate a cerut în cadrul unor manifestaţii în stradă revenirea la două tururi în alegerile locale, ca element ce ar putea contribui la reînnoirea clasei politice. La acea vreme, partidele nu au dat semne că doresc redeschiderea discuţiei privind modificarea legii'', a mai spus primul ministru.

El a precizat că guvernul pe care îl conduce şi-a asumat organizarea alegerilor în mod ''nepărtinitor''.

''Organizarea acestor alegeri însă Guvernul o va face pe baza legislaţiei elaborate de Parlament, pentru că noi considerăm că aici, în Parlament, este locul dezbaterilor şi deciziilor pentru modificaerea legislaţiei privind alegerile'', a adăugat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici