Cioloş: Proiectul de ţară va avea două componente, una economică, iar cealaltă despre România în UE

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat luni, după consultările de la Palatul Cotroceni pe tema Brexit, că viziunea de dezvoltare economică la care lucrează Guvernul va fi o bază de plecare a discuţiilor despre proiectul de ţară

2101 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Proiectul de ţară va avea două componente, una economică, iar cealaltă despre România în UE

Cioloş: Proiectul de ţară va avea două componente, una economică, iar cealaltă despre România în UE

''Viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de ţară. Altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de domnul preşedinte şi care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală legat de ceea ce-şi propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte şi cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Şi acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică. Ceea ce noi am propus este ca discuţia pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care noi îl vom prezenta mâine şi îl vom supune dezbaterii publice'', a explicat şeful Guvernului.

El a reamintit promisiunea făcută la preluarea mandatului: lansarea de dezbateri pe două teme - una e cea legată de viziunea de dezvoltare economică a României şi cealaltă România în Uniunea Europeană.

''Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri şi ceea ce domnul preşedinte a lansat acum, ideea aceasta a proiectului de ţară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, fără să ştim ceva despre cum o să evolueaze lucrurile, am anticipat la începutul mandatului. Deci, practic Guvernul va pune la dispoziţie ceea ce a lucrat până acuma, iar partidele politice împreună cu societatea civilă, cu mediul economic, vor avea o bază de plecare a acestei discuţii'', a mai spus Cioloş.

Întrebat dacă proiectele Guvernului său nu vor fi ignorate de un eventual cabinet politic care se va instala la Palatul Victoria după alegerile parlamentare din toamnă, Cioloş a spus că tocmai din acest motiv au fost implicate şi partidele politice în această discuţie.

''Obiectivul este să lansăm această discuţie acum şi foarte probabil ea va fi concluzionată după alegerile parlamentare, tocmai pentru a evita această suprapunere a unui proiect de ţară cu campania electorală. Eu cred că, în măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, aşa cum au declarat astăzi, există toate şansele ca un astfel de proiect de ţară să fie acceptat de toată lumea'', a precizat premierul.

Guvernul lansează marţi în dezbatere publică documentul strategic ''România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă'', eveniment care va avea loc la Palatul Parlamentului, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Potrivit anunţului făcut de Guvern, evenimentul de lansare va fi urmat de o serie de consultări publice care îşi propun îmbunătăţirea documentului iniţial în vederea obţinerii consensului societal asupra ariilor prioritare şi a măsurilor concrete care trebuie întreprinse în vederea atingerii obiectivului de creştere economică sustenabilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că toate partidele participante la consultări au fost de acord să participe la elaborarea proiectului de ţară al României, proiect care va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici