Ciorbea: Monarhia nu e o chestiune trendy. Românii merită o dezbatere despre forma de guvernământ

Liderul ţărănist Victor Ciorbea a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că PNŢCD vrea să declanşeze o dezbatere serioasă privitoare la forma de guvernământ din România, spunând că nu vrea să aducă în discuţie ideea de monarhie doar pentru că ar fi "o chestiune trendy".

686 afișări
Imaginea articolului Ciorbea: Monarhia nu e o chestiune trendy. Românii merită o dezbatere despre forma de guvernământ

Ciorbea: Monarhia nu e o chestiune trendy. Românii merită o dezbatere despre forma de guvernământ (Imagine: Mediafax Foto)

Victor Ciorbea a spus, într-o conferinţă de presă, că PNŢCD vrea să declanşeze o acţiune prin care să strângă semnăturile necesare privind modificarea Constituţiei, deoarece consideră că acest demers va reprezenta "un bun prilej pentru dezbaterea serioasă în cadrul opiniei publice româneşti" privind forma de guvernământ.

"Această acţiune despre care am vorbit şi pe care dorim să o realizăm de a strânge semnăturile necesare privitoare la modificarea Constituţiei va reprezenta un bun prilej pentru dezbaterea serioasă în cadrul opiniei publice româneşti, în cadrul societăţii româneşti, a ceea ce a reprezentat instituţia monarhică în raport cu republica. Trebuie să avem odată şi odată o dezbatere sinceră, corectă, onestă, cu cărţile pe masă, despre forma de guvernământ cea mai bună. Optăm pentru una sau pentru alta, dar să o facem în cunoştinţă de cauză. Nimeni nu va fi forţat şi nici nu ne facem iluzii că în două luni sau în şase luni noi vom putea schimba mentalitatea majorităţii românilor care, din păcate, au fost educaţi într-o perioadă comunistă sau post-comunistă într-un spirit exclusiv republican şi ideea de monarhie a fost prezentată ca ceva inacceptabil, trecută în derizoriu", a spus Ciorbea.

El a adăugat că esenţa demersului în faza actuală este aceea de "a declanşa o dezbatere foarte serioasă privitoare la forma de guvernământ".

Întrebat ce şanse sunt ca monarhia să fie reintrodusă ca formă de guvernământ în România, Victor Ciorbea a răspuns că în acest moment sunt foarte reduse.

"La ora actuală şansele sunt foarte reduse, dacă luăm în calcul diverse procente pe care le avem acum în unele sondaje. Desigur, se publică destul de puţine sondaje sincere, deschise pe această temă. În acelaşi timp, nu putem ignora că tinerii, în lipsă de modele reale, văzând, spre pildă, căsătoria prinţului William sau a lui Albert de Monaco, au început, cred eu, să privească cu alţi ochi şi prinţii şi prinţesele şi ideea de monarhie şi aşa mai departe. Nu e o chestiune trendy, noi nu o punem din perspectiva aceasta. Nu mergem pe ea pentru că e trendy şi ar putea să placă tinerilor. Nu. Repet, românii merită o asemenea dezbatere", a conchis Ciorbea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici