Cioroianu: Nimeni nu are de câştigat din declaraţiile lui Băsescu referitoare la trecerea Prutului

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nici preşedintele Băsescu, nici populaţia nu au avut de câştigat din declaraţiile referitoare la trecerea Prutului, iar ideea de câştig electoral intern din disputele cu Rusia este o fantasmă din vremea lui Ceauşescu.

214 afișări
Imaginea articolului Cioroianu: Nimeni nu are de câştigat din declaraţiile lui Băsescu referitoare la trecerea Prutului

Cioroianu: Nimeni nu are de câştigat din declaraţiile lui Băsescu referitoare la trecerea Prutului (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Acele aprecieri făcute de preşedinte erau mai bine lipsă. Nici noi, nici preşedintele nu am avut de câştigat. În ceea ce priveşte un eventual câştig intern, cred că este doar o fantasmă de pe vremea lui Ceauşescu aceea că lumea te aplauda când te certai cu ruşii. Desigur, te-ar aplauda lumea dacă te-ai certa cu Rusia pe tema preţului la gaze, dar nu pe tema mareşalului Antonescu", a spus fostul ministru liberal Adrian Cioroianu.

El a apreciat că există o dimensiune istorică, dar şi una politică a acestui "incident" legat de declaraţiile lui Traian Băsescu.

"Există o dimensiune istorică a acestui incident, în sensul că Rusia este foarte sensibilă la tot ceea ce ţine de mareşalul Antonescu. Situaţia este cu atât mai accentuată cu cât declaraţiile preşedintelui au fost făcute la data împlinirii a 70 de ani de la evenimentele din 1941, care este un moment foarte dureros pentru Rusia. Este apoi şi o dimensiune politică. Nu este prima ieşire a preşedintelui Traian Băsescu şi sunt absolut convins că ruşii le înregistrează. Acest lucru justifică şi exprimarea foarte dură a ministerului rus", a spus Cioroianu.

"Apoi nu este doar Rusia cea care a înregistrat cu nemulţumire faţă de aceste declaraţii. Şi Germania a înregistrat această ieşire. Şi nici comunitatea evreiască nu a înregistrat cu plăcere declaraţiile, sunt absolut sigur. Lecţia este că ceea ce spune un preşedinte al unui stat membru UE are ecou inclusiv în străinătate", a mai spus fostul ministru.

MAE rus consideră, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici