Cioroianu: Rusia a decis să reintre în liga mare

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu a declarat, vineri, la Vilnius, că Rusia a decis să reintre în "liga mare", să-şi transforme resursele naturale în instrumente politice şi, din acest motiv, îşi permite să abordeze cum vrea diversele dosare din zonă.

3 afișări
Imaginea articolului Cioroianu: Rusia a decis să reintre în liga mare

Cioroianu: Rusia a decis să reintre în liga mare

Ministrul român de Externe a făcut această declaraţie după reuniunea ministerială a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei, care se desfăşoară la Vilnius.

"Rusia is back in businness. Este o ţară care a decis să reintre în liga mare, să se manifeste ca o putere, să-şi transforme resursele naturale în instrumente politice şi, din acest motiv, îşi permite să abordeze cum vrea diversele dosare din zonă", a spus Adrian Cioroianu răspunzând unei întrebări referitoare la atitudinea diferită a Moscovei faţă de dosarul Kosovo şi faţă de conflictele îngheţate din Georgia.

Ministrul român a adăugat că ceea ce contează este dialogul pe care România vrea să-l propună între UE şi Rusia pe aceste teme.

Întrebat dacă există o paralelă între conflictele îngheţate şi Kosovo, Adrian Cioroian a apreciat că există mai degrabă o paralelă cu modul în care aceste conflicte îşi pot găsi soluţia. "Din păcate, este evident că în aceste conflicte îngheţate nu sunt cuprinse numai ţările sau comunităţile implicate, este şi un teren de manifestare a puterilor din zonă", a spus Adrian Cioroianu, menţionând felul în care Rusia acţionează sau se manifestă în aceste conflicte îngheţate.

"Noi mai avem o complicitate - între ghilimele fie spus - cu Georgia, una foarte concretă şi care leagă Transnistria de Georgia. Este vorba despre promisiunea făcută de Rusia la summit-ul de la Istanbul din 1999 de a-şi retrage trupele din Transnistria şi bazele militare din Georgia", a spus ministrul, întrebat în legătură cu o posibilă paralelă între situaţia din Transnistria şi cea a regiunile separatiste georgiene.

Adrian Cioroianu a adăugat că România este interesată ca în vecinătatea sa să nu existe trupe care nu au un statut cert, legal, recunoscut de comunitatea internaţională. El a precizat că Georgia, la rândul său, este interesată să aibă control total asupra teritoriului său, ceea ce reprezintă punctul de legătură între România şi Georgia.

Grupul Noilor Prieteni ai Georgiei este o iniţiativă lansată la Tbilisi în 2005, din care fac parte România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lithuania, Polonia. Obiectivul este asistarea Georgiei în procesul de apropiere de structurile europene şi euro-atlantice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici