Ciucă: E nevoie de o mai bună colaborare între instituţii în sprijinirea românilor din Diaspora

Este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung, spune premierul Nicolae Ciucă, prezent la lansarea Conferinţei „Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”.

272 afișări
Imaginea articolului Ciucă: E nevoie de o mai bună colaborare între instituţii în sprijinirea românilor din Diaspora

Ciucă: E nevoie de o mai bună colaborare între instituţii în sprijinirea românilor din Diaspora

„Dezbaterea de astăzi (miercuri - n.r.), în perspectiva organizării Conferinţei <Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat> reflectă preocuparea Guvernului pentru toţi cetăţenii români, inclusiv pentru comunităţile din afara graniţelor. Salut reluarea acestei iniţiative după mai mulţi ani de întrerupere şi sper ca astfel de evenimente să se desfăşoare periodic. Avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, angajaţi sau derulând propriile lor afaceri. Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităţilor academice şi ştiinţifice din toată lumea, care prin priceperea şi creativitatea lor contribuie la progresul societăţilor din care fac parte. Dincolo de aspectele formale şi instituţionale, ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă. Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în societatea şi locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”, spune Nicolae Ciucă, la evenimentul de lansare a Conferinţei „Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”.

El afirmă că sectorul economic are „cei mai sensibili senzori, iar percepţia măsurilor guvernamentale se reflectă în dinamica investiţiilor”.

„Creşterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar şi orientarea către activităţi din sectoare profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii arată orientarea către viitor a economiei româneşti. Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendinţe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele şi investiţii asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul de Guvernare. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului nostru de creştere economică. Transformarea digitală şi adoptarea noilor tehnologii ne oferă şansa să recuperăm decalajele faţă de Uniunea Europeană şi faţă de ţările care au înţeles mai devreme rolul inovaţiei în modernizarea serviciilor publice. Am vizitat în ultima perioadă mai multe companii competitive din sectoare de activitate diferite. Punctul lor comun în drumul către extinderea, diversificarea şi dezvoltarea economică este reprezentat de importanţa acordată cercetării-inovării şi adoptării noilor tehnologii. Faptul că economia românească este cu un pas în faţa administraţiei, trebuie să fie un factor în plus care să ne determine să accelerăm lucrurile”, adaugă Ciucă.

Premierul a amintit că pentru serviciile publice digitale, ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România.

„De asemenea, seria de proiecte lansate sau aflate în pregătire la Ministerul Cercetării vizează creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii şi consolidarea pieţei interne cu întreprinderi mai puternice. Susţinerea centrelor de competenţă, sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din ţară, dar şi celor din comunităţile din diaspora. Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare. Este o iniţiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din diaspora se vor crea şi dezvolta grupuri de cercetare de excelenţă în domenii ştiinţifice de vârf, ceea ce va contribui atingerea obiectivelor din Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă. Suntem conştienţi că cetăţenii noştri din afara graniţelor au nevoie de oportunităţi şi programe reale pentru a începe o afacere şi pentru a-şi valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediţia din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program şi în ediţiile următoare pentru că aşteptăm cât mai mulţi antreprenori români să genereze acasă inovare şi bunăstare”, mai spune Nicolae Ciucă.

În opinia premierului, „este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung”.

„Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula şi integra programele, politicile şi măsurile la nivelul instituţiilor statului român. Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punţi de comunicare permanente cu comunităţile de români din afara graniţelor, care să funcţioneze în dublu sens. Românii, indiferent unde au ales să trăiască şi să muncească, trebuie informaţi şi ajutaţi să cunoască evoluţia socială şi economică a ţării. Iar implicarea lor în colaborarea cu comunităţile academice, ştiinţifice, de cercetare şi din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoarea proiectelor noastre şi un binevenit transfer de încredere”, încheie Nicolae Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici