Ciucă: Salut decizia autorităţilor ucrainene de a elimina invenţia numită „limba moldovenească”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, lider PNL, salută decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenţia numită „limba moldovenească”.

482 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Salut decizia autorităţilor ucrainene de a elimina invenţia numită „limba moldovenească”

„Salut decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenţia numită «limba moldovenească». Am spus acest lucru şi la forumul <Rebuilding Ukraine>, la care am participat astăzi. Aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de şefi de stat, le-am continuat ca prim-ministru împreună cu omologul meu Denîs Şmîhal şi mă bucur că astăzi avem un rezultat concret. După un dialog diplomatic aprofundat în 2022 şi continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Volodîmîr Zelensky, au semnat, la Bucureşti, o declaraţie comună prin care au mandatat guvernele celor două ţări să ajungă la o soluţie, cu respectarea tuturor aspectelor legale”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El afirmă că „românii vorbesc limba română şi nu trebuie împărtiţi în funcţie de regiunea în care locuiesc”.

„De aceea, gestul Ucrainei este unul firesc, care vine după ce Republica Moldova, în luna martie a acestui an, a înlocuit în Constituţia sa <limba moldovenească> cu limba română. Aceste decizii reflectă o normalitate democratică. Limba unui popor nu poate fi motiv pentru discriminare sau propagandă. Limba este un element al identităţii culturale şi trebuie protejată pentru viitor. Am încredere că şi restul aspectelor care privesc minoritatea românească din Ucraina vor fi soluţionate cât mai rapid posibil”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici