Ciucă: Vom avea o nouă şedinţă de guvern în care vom aproba OUG şi conflictul de muncă se va încheia

Premierul Nicolae Ciucă spune, la începutul şedinţei de guvern, că luni, după aprobarea unei noi ordonanţe de urgenţă care va cuprinde ultima oferă prezentată sindicatelor din Educaţie, „conflictul de muncă se va încheia”: „Sunt convins că toţi dascălii vor avea încredere că ne ţinem promisiunile”.

1384 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Vom avea o nouă şedinţă de guvern în care vom aproba OUG şi conflictul de muncă se va încheia

Ciucă: Vom avea o nouă şedinţă de guvern în care vom aproba OUG şi conflictul de muncă se va încheia

„Am avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. A fost o şedinţă cu echipe lărgite. Am considerat ca e absolut corect şi transparent ca dialogul să poată fi adus la cunoştiinţa tuturor dascălilor pe măsurile agreate. În felul acesta, la nivelul coaliţiei, că am participat împreună cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educaţiei, al Muncii, cu Secretarul General al Guvernului. Am vrut ca finalul să fie concludent pentru noi toţi. Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă. Este absolut o chestiune de responsabilitate faţă de sistemul de educaţie, faţă de copii şi faţă de părinţi”, spune Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

El precizează că duminică va fi pusă în transparenţă decizională o nouă ordonanţă de urgenţă care va conţine ultima ofertă prezentată sindicatelor din Educaţie.

„Subliniez încă o dată caracterul de responsabilitate atât faţă de tot ceea ce înseamnă societatea românească, cât şi faţă de sistemul de Educaţie. Nu am dorit să venim cu măsuri populiste. În tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut. Sunt convins că toţi dascălii vor avea încredere că ne ţinem promisiunile. Vom avea o nouă şedinţă de guvern în care vom aproba ordonanţa de urgenţă şi conflictul de muncă se va încheia”, încheie premierul.

Executivul aprobă, duminică, ordonanţă de urgenţă care prevede anularea evaluării elevilor din clasa a VI-a şi echivalarea competenţelor lingvistice de la examenul de bacalaureat.

„Evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, potrivit proiectului de OUG.

Ministerul Educaţiei apreciază că prin neorganizarea susţinerii în acest an şcolar a EN VI nu este lezat în niciun fel dreptul elevilor la educaţie, întrucât rezultatele acestei evaluări sunt suplinite de evaluările curente şi sumative

De asemernea, la examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se arată în proiect.

Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.

Sindicaliştii din Educaţie sunt în grevă generală de trei săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici