Claudiu Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor/ Ce se va întâmpla cu sala Comisiei de control al SRI

Claudiu Manda a declarat că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ.

1906 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor/ Ce se va întâmpla cu sala Comisiei de control al SRI

Claudiu Manda: Renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi. Este vorba despre Legea 182/2002 (privind protecţia informaţiilor clasificate - n.r.), art. 19 care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente. Printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului.

Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil”, a declarat Claudiu Manda, la finalul şedinţei de marţi a Comisiei SRI.

Acesta a adăugat că a decis să trimit o adresă către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru a cere un punct de vedere asupra oportunităţii propunerii forului legislativ. Manda a precizat că pentru a fi făcute în scurt timp modificarea Legii 182/2002 privind informaţiile clasificate ar fi oportună o ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

„Am decis să trimitem o adresă către fiecare din cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului şi să cerem un punct de vedere, dacă pe baza acestei legi pe care o avem astăzi fiecare dintre cei doi preşedinţi ar putea să secretizeze şi să desecretizeze stenogramele proprii ale Comisiei. În măsura în care acest lucru nu se poate şi interpretarea legii nu permite, atunci va trebui să avem de a face cu o modificare a legii şi să introducem la art 19 şi comisiile de specialitate.

Modificarea legii se poate prin două căi, fie prin iniţiativă legislativă, care ar putea să dureze şi un an de zile şi atunci o să stăm în continuare cu situaţia pe care o ştiţi. Sau ar putea să fie mult mai scurtă, şi anume o OUG, doar cu introducerea unei litere în plus şi anume «comisiile de specialitate din Parlament», în măsura în care şi Guvernul este de acord, dar după ce vom primi răspunsul celor doi preşedinţi că nu se poate, în contextul în care ar fi să nu se poată, atunci am hotărât să trimite o adresă către Guvern pentru a lua în calcul o astfel de măsură legislativă. Urgenţa este dată şi de faptul că avem nevoie de acest lucru şi abia astăzi avem sălile aşa cum trebuie”, a mai explicat preşdintele Comisiei SRI.

Întrebat dacă au existat scurgeri de informaţii din cadrul Comisiei, Claud Manda a răspuns: „Suntem obligaţi de lege să oferim tot cadrul formal pentru a nu exista scurgeri de informaţii. Am spus şi am considerat la nivelul Comisiei că nu este normal ca SRI să facă sternograme şi să secretizeze sternogramele comisiei, pentru că sunt documentele comisiei, dar legea şi sala nu ne permiteau să facem noi propriile sternograme, abia acum putem face. Avem cel puţin doi membrii ai SRI care au spus că citeau sternogramele noastre, este orba despre domnul Maior şi domnul Dumbravă. Aceste lucruri nu ar trebui să mai existe pe viitor. Sternogramele noastre sunt ale noastre”.â

Manda: Sala Comisiei de control al SRI va avea clasa a doua de securizare

Sala de şedinţe a Comisiei de control al SRI din Parlament va avea gradul doi de securitate, astfel că vor putea participa doar persoanele cu certificat ORNISS sau invitaţii în regim special, a anunţat preşedintele forului, Claudiu Manda.

„Astăzi (marţi - n.r.) am avut prima întâlnire a Comisie de control al SRI. Am avut o serie de puncte pe ordinea de zi, unele de natură organizatorică şi unele care vizează strict activitatea Comisiei noastre. Primul lucru pe care vreau să îl spun este că ne bucurăm că suntem pe drumul cel drum şi pentru prima dată în 29 de ani o să avem o sală de şedinţe în Parlamentul României securizată. Este vorba despre clasa a II-a de securitate. O chestiune care permite accesul atât al persoanelor cu certificat ORNISS, cât şi a invitaţilor care nu au certificat ORNISS, cu un regim special, un registru special, cu toate măsurile de protecţie informativă, ca să nu se scurgă informaţiile discutate în cadrul acestei comisii, pentru că discutăm şi subiecte cu caracter general, nesecret, dar discutăm şi pe baza adreselor pe care le primim care au caracter strict secet, secret de serviciu şi sigur că există această obligaţie a legii”, a declarat Claudiu Manda, la finalul şedinţei de marţi a Comisiei de control al SRI.

Social-democratul a anunţat că vor fi luate o serie de măsuri de securizare a sălii în care au loc şedinţele Comisiei.

„Măsurile luate pentru această sală înseamnă sistem de supraveghere video, sistem de control acces, sistem de detecţie şi semnalizare a infracţiei, senzori de mişcare, măsuri de protecţie împotriva ascultării – capitonarea uşii. Urmează să luăm acele măsuri cu folii de geamuri pentru protecţia împotriva undelor electromagnetice neautorizate. Practic o să avem şi un sistem de bruiere a semnalului pe care îl avem la Comisie dar pe care o să începem să îl folosim de acum încolo în cadrul Comisiei”, a adăugat Manda.

Acesta a afirmat că măsuri de securitate vor fi şi în sala biroului preşedintelui Comisiei de control al SRI şi în sala unde pot fi studiate documentele.

„La etajul cinci, la biroul preşedintelui şi la zona unde putem să studiem documentele este zona de securitate clasa I, ceva mai strict decât clasa a II-a. Aici de aceea am luptat pentru clasa a II-a pentru că suntem decişi să facem şi audieri cu persoane care nu au acces la informaţii sau nu au certificat ORNISS.”, a conchis Claudiu Manda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici