Claudiu Târziu: CNAS să-şi ceară scuze public pentru propunerea de reducere a finanţării medicilor de familie

Preşedintele Consiliului Naţional al AUR, Claudiu Târziu, consideră justificate protestele de stradă ale medicilor şi cadrelor sanitare pe fondul unui proiect CNAS care prevede reduceri fără precedent ale cheltuielilor pentru cabinetele medicilor de familie, pentru ambulatoriu şi stomatologie.

227 afișări
Imaginea articolului Claudiu Târziu: CNAS să-şi ceară scuze public pentru propunerea de reducere a finanţării medicilor de familie

„În condiţiile deficitului uriaş de medici şi de cadre specializate din sistemul sanitar, sistem în care e necesară urgent o reformă de fond, Guvernul PSD-PNL pregăteşte încă o lovitură contra sănătăţii românilor: o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie şi cu 25% pentru medicii specialişti. Din cauza lipsei de viziune şi a unei foarte proaste cunoaşteri a realităţilor vieţii de fiecare zi, actuala putere administrează cu obtuzitate contabilicească bugetele publice, reuşind contraperformanţa să întoarcă o parte importantă a asistenţei medicale din România la nivelurile de cost din anii 2019-2021. Propunerile de reducere lansate de CNAS sunt nu doar fără precedent, ci şi de neînţeles câtă vreme Guvernul Ciolacu se laudă cu o creştere economică”, afirmă Claudiu Târziu.

El afirmă că, dacă aceste reduceri se vor materializa, ele ar contraveni inclusiv unor acte normative, cum ar fi Legea Legea nr. 1/2021, care a aprobat Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar convenit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, program care angajează creşterea cheltuielilor cu asistenţa medicală.

„Or, după proiectata diminuare a alocărilor prin legea bugetului de stat, ponderea asistenţei medicale primare în FNUASS va scădea la 6,4%, deci programul convenit cu BIRD nu se va respecta. Cu atât mai justificate sunt protestele din stradă ale medicilor şi cadrelor medicale, iar CNAS trebuie să retragă, cu scuze publice, respectivele propuneri”, adaugă el.

Târziu aminteşte că potrivit unui proiect pus de CNAS în dezbatere publică, începând cu 1 februarie 2024, prestaţia şi costurile funcţionării cabinetelor medicale pentru fiecare pacient ar urma să scadă cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% în ambulatoriul de specialitate şi cu 50% la stomatologie. În plus, nu se vor mai plăti sporul de rural şi serviciile medicale acordate la domiciliu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici