CNS: Formaţiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureşeni la marşul din 27 octombrie, din Covasna

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, marţi, după o întâlnire cu conducerile filialelor din Mureş ale UDMR, CNMT şi PCM, că formaţiunile maghiare vor mobiliza în total circa 20.000 de mureşeni la marşul împotriva proiectului de regionalizare, programat în 27 octombrie

409 afișări
Imaginea articolului CNS: Formaţiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureşeni la marşul din 27 octombrie, din Covasna

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs (Imagine: Tibor Russu/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, s-a întâlnit, marţi seară, cu conducerile UDMR Mureş şi Târgu Mureş şi ale filialelor judeţene ale Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM), având ca unic punct pe ordinea de zi pregătirea marşului programat în 27 octombrie, în Covasna, împotriva proiectului actual de regionalizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieşirea de la discuţii, Izsak Balazs a spus că mizează pe 20.000 de mureşeni la marş, din cei 150.000 de oameni pe care îi aşteaptă la eveniment.

"Sper că numai din Scaunul Mureş vor fi prezenţi la acest marş din Trei Scaune cel puţin 20.000 de oameni. O parte vor fi transportaţi cu autobuze, dar îndemnăm oamenii care au posibilitatea să meargă cu maşina mică sau chiar cu trenul. (…) Pe cel puţin 150.000 de oameni mizăm în total", a declarat Izsak Balazs.

În acelaşi context, şeful UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a arătat că formaţiunea pe care o reprezintă va mobiliza, "probabil", circa 10.000 de persoane.

"Am decis să participăm la acest marş fiindcă, după părerea noastră, este important să atragem atenţia asupra unor deziderate. Suntem în pragul regionalizării, noi credem că trebuie să atragem atenţia Guvernului că populaţia din acest teritoriu are unele obiecţii faţă de planurile prezentate de Guvern, care nu vrea să-şi dea seama că aceste trei judeţe împreună au o legătură culturală, istorică, de tradiţie şi aşa mai departe, ce nu ar fi binevenit să fie destrămată. Şi noi, în fiecare localitate unde avem organizaţie, o să mobilizăm oamenii, probabil în jur de 10.000 de mureşeni, ca să participe la acest marş", a declarat Brassai Zsombor.

El a adăugat că este convins că maghiarii din judeţ sunt interesaţi să participe la marşul din Covasna, apreciind că, "probabil, dacă distanţa n-ar fi atât de mare, ar fi mult mai mulţi".

Pe de altă parte, preşedintele CNS a precizat că organizaţia susţine varianta unei regiuni administrative autonome a aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi că este de acord cu dorinţa UDMR de a organiza un referendum, dar nu şi cu întrebarea propusă - "Sunteţi de acord ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureş?".

"Este o diferenţă între poziţia noastră şi cea a UDMR (…) Suntem de acord cu referendumul, nu suntem de acord cu întrebarea pusă. Miza pentru noi, obiectivul, nu este o regiune de dezvoltare, ci o regiune administrativă autonomă", a spus Izsak Balazs.

El a afirmat că CNS vizează o regiune formată din Harghita, Covasna şi numai o parte din Mureş, adică 153 de oraşe şi comune, şi nu 214, câte au împreună cele trei judeţe.

"Ţinutul Secuiesc este format din opt Scaune secuieşti, nu din trei judeţe", a conchis el.

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat "Marele marş al secuilor", va avea loc în 27 octombrie în judeţul Covasna şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 45 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la "Marele marş al secuilor", manifestare sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, în 18 septembrie, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici