Coaliţia a decis eliminarea cauţiunii pentru candidaţii la prezidenţiale

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, că în cadrul coaliţiei s-a discutat şi s-a stabilit de principiu eliminarea cauţiunii pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale.

14 afișări
Imaginea articolului Coaliţia a decis eliminarea cauţiunii pentru candidaţii la prezidenţiale

Coaliţia a decis eliminarea cauţiunii pentru candidaţii la prezidenţiale (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Mircea Toader a arătat că Ordonanţa de Urgenţă care va fi adoptată de Executiv în septembrie păstrează în principiu conţinutul legii privind alegerea preşedintelui, cu câteva modificări, şi va fi adoptată imediat după începerea sesiunii parlamentare.

El a precizat că propunerea iniţială privind constituirea unei cauţiuni pentru toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale a fost eliminată. În plus, pentru depunerea candidaturii, cei care se înscriu în lupta pentru Cotroceni au nevoie de 200.000 semnături.

Reprezentanţii comisiei tehnice care se ocupă de elaborarea cadrului normativ pentru alegerea preşedintelui au mai ajuns la concluzia că propunerea privind constituirea unui soft de calculatoare care să depisteze votul dublu la acest scrutin nu mai este viabilă, astfel că s-a renunţat la ea.

În plus, potrivit lui Mircea Toader, s-a stabilit ca pentru acei alegători care doresc să voteze şi nu se află în localitatea de domiciliu, să se amenajeze secţii speciale de vot, în fiecare localitate, urmând ca în perioada următoare să se stabilească câte secţii de vot se vor organiza la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori.

Mircea Toader a mai spus că s-a stabilit ca anunţarea datei alegerilor prezidenţiale să aibă loc cu 45 de zile înaintea scrutinului, iar candidaturile să se depună cu 30 de zile înainte de alegeri.

Proiectul de lege iniţiat de AEP şi MAI prevedea iniţial ca persoanele care intră în cursa electorală pentru Preşedinţie trebuie să depună la Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) suma de 30.000 de euro, banii urmând să fie returnaţi celor care obţin peste 1% din voturile valabil exprimate.

Premierul Emil Boc nu susţine măsura introducerii depozitului minim pentru candidaţii la Preşedinţie, pe motiv că reprezintă o îngrădire a dreptului constituţional de a candida la această funcţie, dar nici alte modificări, precum majorarea numărului de semnături necesare unei candidaturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici