Coaliţia pentru o Românie Curată a lansat "lista neagră" a candidaţilor

Coaliţia pentru o Românie Curată a lansat, marţi, "lista neagră" a candidaţilor la alegerile din 30 noiembrie, pe aceasta regăsindu-se 244 de aspiranţi la mandate de parlamentar despre care se spune că nu au semnat Pactul pentru Statul de Drept, sunt traseişti politici sau au probleme cu justiţia.

46 afișări
Imaginea articolului Coaliţia pentru o Românie Curată a lansat "lista neagră" a candidaţilor

Coaliţia pentru o Românie Curată a lansat "lista neagră" a candidaţilor

Coaliţia pentru o Românie Curată (CRC) a postat pe portalul www.romaniacurata.ro "lista neagră" a actualilor parlamentari care vor candida la alegerile din 30 noiembrie.

"Portalul îl dorim ca un vehicul pentru iniţiativele de acest gen, care încearcă să aducă un pic de ordine, profesionalism şi onestitate în viaţa publică şi în viaţa politică din România", a declarat Ioana Avădanei, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

CRC a monitorizat actualii parlamentari din punct de vedere al acţiunilor întreprinse "împotriva statului de drept", candidaţii cu probleme de traseism politic (cei care trecut prin minimum trei partide) şi pe cei care au avut sau au probleme cu justiţia.

Astfel, pe listă apar în total 244 de candidaţi, 127 aparţinând Alianţei PSD+PC, 66 PNL, câte 19 PRM şi UDMR, 12 aparţinând PDL şi unul PNG.

Conform CRC, 146 de candidaţi au întreprins acţiuni împotriva statului de drept, dintre care 79 de la PSD-PC, 32 de la PNL, 11 de la PDL, 11 de la UDMR şi 13 de la PRM, iar 221 parlamentari au refuzat să semneze Pactul pentru Statul de Drept.

CRC propusese fiecărui parlamentar să semneze un Pact pentru Statul de Drept, care prevedea că nu va "propune, întreprinde, iniţia ori aproba (...) nicio schimbare instituţională, de statut juridic sau de personal la conducerea DNA sau a Parchetului de pe Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie", nicio schimbare în ceea ce priveşte conducerea ANI şi că va renunţa la modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală care au fost criticate de Comisia Europeană.

Printre parlamentarii nominalizaţi la această categorie se regăsesc Călin Popescu Tăriceanu (PNL), Marius Marinescu (PC), Daniela Popa (PC), Nicolae Şerban (PSD), Dan Voiculescu (PC), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Viorel Hrebenciuc (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Verestoy Attila (UDMR).

De asemenea, monitorizarea cuprinde 63 de candidaţi-traseişti, care au trecut prin minimum trei partide. Dintre aceştia, 26 sunt la PDL, 21 la PSD-PC şi 16 la PNL.

Vezi aici câţiva dintre candidaţii-traseişti

Pe listele negre mai figurează un număr de 19 candidaţi care au probleme cu justiţia, în sensul că au fost trimişi în judecată sau se află sub urmărire penală. Cei mai mulţi aparţin PSD-PC - 11, PNL - 2, PDL - 2, PRM - 1, PNG - 1, PPS - 1 şi 1 independent.

Vezi aici câţiva dintre candidaţii care au probleme cu justiţia

Coaliţia pentru un Parlament Curat recomandă votanţilor să nu aplice ştampila de vot pe niciunul dintre candidaţii menţionaţi în listă.

"Absenţa unui candidat de pe listă nu reprezintă un certificat de integritate în alb. Publicul e încurajat să citească cu atenţie candidaţii şi să trimită semnalări acolo unde este cazul. Prezenţa unui candidat pe listă însă echivalează cu recomandarea de a nu vota respectiva persoană, a cărui integritate a fost monitorizată de către CPC", este stipulat pe portalul CRC.

Din Coaliţia pentru o Românie Curată fac parte Alianţa Civică, CJI, So-Just, GDS, Academia de Advocacy, SAR şi Societatea Timişoara.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici