Codurile Penale: Sintagmele „bănuială”/ „suspiciune rezonabilă” să fie înlocuite/ Cătălin Predoiu: Această propunere excede Directivei; Acum MJ dă o temă de casă

Ministerul Justiţiei a propus, miercuri, în Comisia specială pentru legile Justiţiei, ca sintagmele „bănuială” şi „suspiciune rezonabilă” din Codul de procedură Penală să fie înlocuite cu „probe sau indicii temeinice”.

1025 afișări
Imaginea articolului Codurile Penale: Sintagmele „bănuială”/ „suspiciune rezonabilă” să fie înlocuite/ Cătălin Predoiu: Această propunere excede Directivei; Acum MJ dă o temă de casă

Codurile Penale: Sintagmele „bănuială”/ „suspiciune rezonabilă” să fie înlocuite cu „probe sau indicii temeinice"/ Cătălin Predoiu: Această propunere excede Directivei; Acum MJ dă o temă de casă

Propunerea a fost prezentată de secretarul de stat din MJ, Mariana Moţ.

„Am acordul de a prezenta un set de propuneri, constatând existenţa unor neclarităţi în Legea 135/2010 privind Codul de procedură Penală. MJ apreciază că este necesară o unitate terminologică. Se utilizează atât <<bănuială>> cât şi <<suspiciune rezonabilă>> şi, pentru a asigura un caracter accesibil, previzibil, propunem înlocuirea cu <<probe sau indicii temeinice>>. MJ propune ca la fiecare articol din Codul de procedură Penală să se facă o reformulare a acestora, iar acolo unde sunt expresiile să propunem altă formă a textului”, a spus Mariana Moţ.

Poziţia MJ a fost criticată de reprezentanţii Opoziţiei, membri ai Comisiei pentru legile Justiţiei.

„Asta este toată poziţia MJ? E total insuficient. Ieri am înţeles de la domnul ministru că vine cu o propunere. Această propunere excede Directivei (privind prezumţia de nevinovăţie, n.r.), nu satisface nevoia parchetelor de a lupta cu infracţionalitatea. Acum MJ dă o temă de casă, să ne apucăm să înlocuim 2 sintagme, pare luptă complicată, nu cred că e o abordare serioasă. Nu există texte alternative pe Directivă”, a spus deputatul PNL Cătălin Predoiu.

„Este o dovadă de noncombat din partea ministrului Tudorel Toader”, a subliniat şi deputatul PNL Ioan Cuşa.

Pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion a precizat că ministrul Tudorel Toader nu are, de fapt, cu ce propunere să vină în faţa Comisiei pentru a transpune Directiva.

Preşedintele Comisiei, Florin Iordache, a suspendat şedinţa Comisiei până la ora 14.00 pentru ca toţi membrii să poată avea acces la documentul transmis de MJ, iar discuţia să fie reluată în cunoştinţă de cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici