COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii sunt un popor care nu poate dormi şi nu-i lasă nici pe ceilalţi

Fraza îi aparţine - cui altcuiva? - lui Issac Bashevitz-Singer.

16299 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii sunt un popor care nu poate dormi şi nu-i lasă nici pe ceilalţi

COMENTARIU Lelia Munteanu: Evreii sunt un popor care nu poate dormi şi nu-i lasă nici pe ceilalţi

După ce omul care a avut curajul nebun să-şi scrie opera în idiş a primit, în 1978, Nobelul pentru Literatură, jurnaliştii s-au trezit că au foarte multe lucruri să-l întrebe. Între care unul important: ce înseamnă să fii evreu?

Citiţi cu atenţie răspunsul lui Isaac Bashevitz-Singer, ca să înţelegeţi că e necesar, dar nu e suficient să te naşti dintr-o mamă evreică.

“Evreul e o creatură atât de neliniştită, încât trebuie să facă tot timpul ceva, să plănuiască ceva. E genul de om care, indiferent de cât de multe ori va fi dezamăgit, îşi va face imediat alte iluzii. E o trăsătură definitorie a intelectualilor. Dar, de vreme ce evreii sunt aproape toţi intelectuali (ca “popor al Cărţii”, n.m.), neliniştea şi dorinţa de a face lucruri, corecte sau greşite, a devenit o caracteristică naţională.

Să vă spun o poveste. Odată, un evreu a călătorit până la Vilna şi, când s-a întors, i-a mărturisit prietenului său: <Evreii din Vilna sunt oameni remarcabili. Am văzut unul care studia toată ziua Talmudul. Am văzut altul care plănuia cât e ziua de lungă cum să ajungă bogat. Un altul care - de dimineaţă până seara - flutura un steag roşu, chemând la revoluţie şi un altul care alerga din zori în noapte după fiecare femeie. Am văzut un ascet, care ocolea femeile>. Prietenul îi răspunse cu uşoară superioritate: <Nu înţeleg de ce eşti aşa de uimit. Vilna e un oraş mare, unde există mulţi evrei, de toată mâna>. <Nu>, i-a replicat cel care vizitase Vilna, <era acelaşi evreu>.

Într-un fel, există un adevăr în această poveste. Evreul intelectual e atât de neliniştit, încât acoperă cam tot”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici