COMENTARIU: USL& PDL - Strălucire obositoare, Europa în toate şi diferenţă făcută de amănunte

Europa a fost peste tot în 17 octombrie, la Bucureşti, fie că a fost invocată pe un stadion sau în discursurile de la Palatul Parlamentului. Dincolo de strălucirea aproape obositoare a uni congres şi a unui miting electoral, obsesia a fost aceeaşi.

1369 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: USL& PDL - Strălucire obositoare, Europa în toate şi diferenţă făcută de amănunte

COMENTARIU: USL& PDL - Strălucire obositoare, Europa în toate şi diferenţă făcută de amănunte (Imagine: Mediafax Foto)

În toate locurile zilei de 17 au fost costume negre, cămăşi albe, cravate în culori şterse, mai multe la PPE, mai puţine pe stadion. Pe stadion, această "uniformă" a fost predominantă, evident, în "secta" candidaţilor USL.

În materie de discursuri, voit sau nu, s-a produs o interesantă oglindă, inclusiv ca timp, tot cu leit-motivul "Europa". Serghei Stanişev, preşedintele PES, care a vorbit primul şi a ţinut cel mai bun discurs de pe stadion, a spus despre "frica" şi ultimele zile pe care le trăieşte domnia PPE în Europa. Antonio Lopez, spilcuitul secretar general al PPE, a vorbit despre curajul Popularilor de a se aduna la Bucureşti, "spre deosebire de alţii cărora le-a fost ruşine să se adune aici".

Primii salutaţi specific, în adunarea lungă şi manciuriană de pe stadion, de către "maestrul de ceremonii" Liviu Dragnea au fost "partenerii ecşterni". Şi Victor Ponta a încercat un fel de curtoazie acră faţă de PPE, dar în public s-a lăsat cu huiduieli. A încercat să le domolească: "Suntem mândri că suntem europeni!". Când Crin Antonescu zicea că "În Europa fără popor nu eşti nimic sau o slugă", la congres vorbea cancelarul Merkel. Distanţa este de necomentat.

În acest glamour permanent, diferenţa a fost făcută de amănunte şi paradoxuri. S-a constatat că un stadion poate fi însufleţit garantat (negativ) de numele lui Traian Băsescu. Altceva nu prea l-a însufleţit. După, la congres, preşedintele Băsescu a ţinut un discurs adaptat asistenţei, dar lipsit de forţă şi de mesaj. Restul a fost tăcere.

Cât priveşte amănuntele, acestea au alcătuit farmecul şi se vor reţine în discuţiile uşoare, post-factum. Cum ar fi demnitatea şi frumuseţea slavă, de porţelan, a Evgheniei Timoşenko, care a venit să îşi apere celebra şi întemniţata mamă. Sau aplombul Angelei Merkel, care răzbătea prin rezerva nemţească.

Dincolo de paradoxuri, amănunte şi obsesii sau împreună, a fost o evidenţă: Nu sunt două Românii sau România "binară" sau România antagonismelor. Există o diversitate numită România. În afară, cu înţelepciune, doar pragmatic sau doar cu îngăduinţă, România este judecată şi apreciată ca o diversitate. Înăuntru, cine va şti să o armonizeze, va câştiga. După cum spunea cancelarul Merkel: "Să fim creatori, inovativi, inteligenţi". Fără zgomotul stadioanelor.

(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici