Comisia de cultură: OUG pentru Cuminţenia Pământului este un banditism politic / Guvernul actual nu îşi asumă "aventura"

Comisia de cultură a respins, marţi, OUG 19/2016 pentru completarea ordonanţei privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului dată de Dacian Cioloş, deputaţii afirmând că demersul tehnocraţilor a fost “un act de banditism politic”, “o aventură politico-culturală” pe care actualul guvern nu şi-o asumă.

695 afișări
Imaginea articolului Comisia de cultură: OUG pentru Cuminţenia Pământului este un banditism politic / Guvernul actual nu îşi asumă "aventura"

Comisia de cultură: OUG pentru Cuminţenia Pământului, banditism politic / Guvernul actual nu îşi asumă "aventura"

Actulul guvern nu îşi asumă continuarea demersului de achiziţionare a sculpturi "Cuminţenia Pământului", început de fostul premier Dacian Cioloş, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean, în şedinţa Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.

"Ordonanţa (nr. 19/2016-n.r) face nişte completări la posibilităţile de colectare a fondurilor, însă, din perspectiva actualulu guvern, prin Ministerul Culturii, doresc să menţionez faptul că vorbim de un proiect al unui guvern care este deja caduc. De ce? Pentru că ultima Hotărâre de Guvern a fost de restituire a contribuţiilor către donatori, în această situaţie, guvernul actual, prin Ministerul Culturii nu îşi poate asuma continuarea acestui demers, rămânând ca prioritate opera lui Brâncuşi, viaţa, evocarea personalităţii şi operei acestuia ca părinte a sculpturii moderne, însă, date fiind tehnicalităţile care au fost discutate pe parcursul anului 2016, măsurile care s-au întreprins şi, inclusiv, asumarea insuccesului acestui proiect, actualul guvern nu poate să susţină şi să îşi asume continuarea acestuia", a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean.

Deputatul PSD Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa a susţinut că OUG dată de guvernului Cioloş nu este un act de cultură, ci unul de "banditism politic", care trebuie sancţionat de "legile ţării".

"Această ordonanţă nu este referitoare la un act de cultură, ci se referă la un act de banditism politic care trebuie sancţionat cu toată rigoarea după legile ţării", a spus deputatul PSD Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa.

Bacalbaşa a afirmat că, dacă Brâncuşi s-ar întoarce, le-ar spune românilor că sunt "mai proşti şi mai săraci şi mai ticăloşi" decât erau atunci când i-a părăsit.

"Sigur că Brâncuşi este extrem de reprezentativ şi pentru arta modernă mondială şi pentru România, numai că Brâncuşi de câte ori s-a întors a spus «Când am plecat v-am lăsat proşti şi săraci şi vă găsesc şi mai proşti şi mai săraci». Cred că dacă s-ar întoarce acum ar spune: mai proşti, mai săraci şi mai ticăloşi pentru că (sculptura-n.r.) Cumintenia Pământului a fost folosită ca un act de PR politic şi a generat în scop electoral foloase nepatrimoniale", a mai spus deputatul PSD.

Social-democratul a propus ca organele statului să fie sesizate pentru "încălcarea legilor ţării" de către un prim-ministru care şi.a făcut "reclamă electorală".

„Propun ca să sesizăm organele statului pentru o încălcare gravă a legilor ţării de către un prim-ministru (…) s-a făcut reclamă electorală pentru un nefericit prim-ministru ajuns acolo în urma unei lovituri de stat, care voia încă o dată să se mai plimbe cu săniuţa asta tot pe banii noştri”, a spus Nicolae Bacalbaşa.

Deputaţii Gheorghe-Dinu Socotar (PSD) şi Marius Paşcan (PMP) au cerut ca ordonanţa să fie respinsă şi actualul guvern să ofere o soluţie pentru achiziţia sculpturii brâncuşiene.

"Nu văd niciun motiv să nu respingem OUG mai ales că actualul guvern nu îşi asumă această aventură politico-culturală şi având în vedere că ambele ordonanţe sunt caduce. (…) Eu sper ca Guvernul să vină cu o soluţie foarte realizabilă de achiziţie a acestui obiect de patrimoniu (…)", a susţinut deputatul PSD Gheorghe-Dinu Socotar.

Deputatul PMP Marius Paşcan a propus ca membri Comisiei de Cultură să depună un amendament la legea bugetului de stat pentru ca sculptura să fie achiziţionată de către Ministerul Culturii.

"(…) Suntem de acord categoric şi dorim achiziţionarea acestei importante opere a patrimoniului naţional. (…)câtă vreme începând cu data de 30 a acestei luni vom discuta proiecţia bugetului de stat, noi comisia pentru cultură putem amenda în cazul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul bugetului iniţiat şi care ne va fi iniţiat de către Guvern putem amenda acest buget cuprinzând la Cultură o astfel de sumă care să valideze dreptul de preempţiune a Ministerului Culturii (…) putem mandata Guvernul să achiziţioneze această operă", a susţinut deputatul PMP Marius Paşcan.

Raportul pentru respingerea OUG nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului a fost respins cu majoritate de voturi.

Asupra acestui raport va trebui să se pronunţe şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici