Comisia de la Veneţia, sesizată pe marginea legii minorităţilor din Ucraina

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat joi moţiunea prin care solicită oficial Comisiei de la Veneţia să se sesizeze şi să formuleze recomandări pe marginea legii privind minorităţile naţionale din Ucraina, a anunţat senatorul PSD Titus Corlăţean.

583 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia, sesizată pe marginea legii minorităţilor din Ucraina

Senatorul PSD susţine că moţiunea a fost iniţiată de el, în calitate de membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

„Actul normativ menţionat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanţilor mai multor minorităţi naţionale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă să afecteze suplimentar prezervarea identităţii naţionale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorităţi naţionale din Ucraina”, a scris pe Facebook Titus Corlăţean.

El susţine că va urmări cu atenţie subiectul, prin pârghiile europene la care are acces, „pentru ca etnicii români din Ucraina să se bucure în final de respectul şi tratamentul corect, la nivelul standardelor de protecţie stabilite de Consiliul Europei în domeniul minorităţilor naţionale, aşa cum, de altfel, procedează şi România cu minorităţile naţionale din ţară noastră, inclusiv cea ucraineană”.

„Am salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor Ucrainei faţă de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elveţia, ALDE) şi am mulţumit colegilor parlamentari europeni pentru întelegerea şi aprobarea acestei solicitări importante în susţinerea menţinerii identităţii naţionale a etnicilor români din Ucraina. E interesant de spus că doi cunoscuţi parlamentari din delegaţia Ungariei au dorit să co-iniţieze moţiunea mea şi că parlamentarii ucraineni prezenţi au fost şi ei de acord. Deci, se poate...”, a adăugat senatorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici