Comisia de muncă: Românii din străinătate pot să îşi completeze contribuţia de asigurări sociale

Deputaţii din Comisia pentru muncă au adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit cărora românii din străinătate vor avea dreptul să îşi completeze contribuţia de asigurări sociale pentru a putea beneficia de un stagiu complet al vârstei de pensionare, a declarat deputatul PNL Cristina Pocora.

2690 afișări
Imaginea articolului Comisia de muncă: Românii din străinătate pot să îşi completeze contribuţia de asigurări sociale

Comisia de muncă: Românii din străinătate pot să îşi completeze contribuţia de asigurări sociale (Imagine: Shutterstock)

''Legea oferă o soluţie pentru cetăţenii români care nu au calitatea de pensionari, dar care astfel vor putea efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia'', a declarat deputatul PNL Cristina Pocora, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pentru a beneficia de acest drept, persoanele în cauză vor trebui să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu sau reşedinţă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, potrivit sursei citate.

Potrivit proiectului de lege pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat - atât prin mandat poştal, cât şi în numerar.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face pentru intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit acestei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date, potrivit sursei citate.

''Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, actualizată cu rata inflaţiei. În dispoziţiile acestei legi sunt prevăzute expres valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale din anii 2011-2016. Baza lunară nu poate fi mai mare de cinci câştiguri salariale medii brute, avute în vedere la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat'', a explicat Cristina Pocora.

Proiectul de lege vine din necesitatea de a lărgi sfera de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 94/2010 care a avut acelaşi scop, dar la care termenul limită până la care persoanele interesate puteau să încheie un contract de asigurare socială pe ultimii cinci ani era 31 decembrie 2010, a susţinut deputatul liberal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici