Comisia de Statut: Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese

Comisia pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a adoptat, în noaptea de luni spre marţi, un amendament prin care se defineşte conflictul de interese în cazul parlamentarilor, menţionându-se că acesta nu se poate afla în această situaţie prin participare la procesul de legiferare.

441 afișări
Imaginea articolului Comisia de Statut: Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese

Comisia de statut: Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Amendamentul adoptat în Comisia pentru statut modifică un nou articol introdus de iniţiatori prin care se preciza că, în cazul unei decizii privind conflictul de interese adoptată de ANI şi rămasă definitivă, parlamentarul poate fi sancţionat disciplinar cu interzicerea participării la activităţile din Parlament pentru cel mult 6 luni.

La nivelul comisiei a fost convenită inclusiv definirea conflictului de interese în cazul senatorilor sau al deputaţilor: "Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale".

"Nu există conflict de interese atunci când deputatul şi/sau senatorul beneficiază de un avantaj prin simplul fapt că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane", se arată în articolul nou introdus.

De asemenea, membrii Comisiei de statut au convenit asupra faptului că "participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese".

"Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni", se mai arată în textul adoptat la nivelul Comisiei pentru statut.

Raportul Comisiei pentru statut în cazul propunerilor de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor urmează a fi supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.  

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici