Comisia Europeană anunţă intrarea în vigoare a unor noi norme privind publicitatea cu caracter politic

Comisia Europeană anunţă că de marţi intră în vigoare noi norme europene care stabilesc standarde comune pe piaţa internă în ceea ce priveşte transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică.

114 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană anunţă intrarea în vigoare a unor noi norme privind publicitatea cu caracter politic

Comisia Europeană anunţă intrarea în vigoare a unor noi norme privind publicitatea cu caracter politic

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, de acum încolo, materialele publicitare politice trebuie să fie clar identificate ca atare şi să indice cine le-a plătit, cu cât, de ce proces electoral sau legislativ sunt legate şi dacă vizează un anumit public‑ţintă. Va trebui instituit un mecanism de notificare pentru materialele publicitare problematice şi toate materialele publicitare cu caracter politic din mediul online vor fi stocate într‑un registru de anunţuri publicitare online.

De asemenea, regulamentul limitează utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal. Pentru a proteja procesele democratice europene împotriva ingerinţelor străine, regulamentul interzice sponsorizarea materialelor publicitare din afara UE cu trei luni înainte de alegeri sau de referendum.

„Noul regulament sporeşte transparenţa publicităţii politice şi stabileşte o protecţie mai puternică împotriva ingerinţelor şi a manipulărilor străine. Alegătorilor le va fi mai uşor să identifice conţinutul plătit, să ştie cine l-a plătit şi cum a fost ţintită publicitatea”, a declarat Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă.

„Normele se vor aplica de acum înainte, inclusiv pentru alegerile parlamentare europene din 2024, materialelor publicitare ale jucătorilor de pe scena politică menite să influenţeze alegerile şi alte procese democratice. Regulamentul impune ca prestatorii de servicii să furnizeze publicitate politică în UE indiferent de statul membru în care îşi are sediul comanditarul. Această dispoziţie recunoaşte în special rolul deosebit jucat de partidele politice europene şi de grupurile politice din Parlamentul European în desfăşurarea campaniilor la nivel european. Restul regulamentului, inclusiv obligaţiile în materie de transparenţă impuse prestatorilor de servicii, normele specifice de protecţie a datelor şi regimul de supraveghere, se va aplica de la 9 octombrie 2025”, se arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici