Comisia pentru Cod electoral începe lucrul miercuri. Are mai puţin de şase luni pentru noile legi

Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral se va reuni, miercuri, în prima şedinţă din anul 2015, în condiţiile în care termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de plenul comun al Parlamentului, expiră pe 30 iunie, perioada fiind mai mica de jumătate de an.

507 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru Cod electoral începe lucrul miercuri. Are mai puţin de şase luni pentru noile legi

Comisia pentru Cod electoral începe lucrul miercur. Are mai puţin de şase luni pentru noile legi (Imagine: Cristi Vătavu/Mediafax Foto)

Printre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se numără adoptarea Regulamentului de funcţionare a Comisiei şi a principiilor care stau la baza elaborării cadrului legislativ în materia electorală.

Membrii comisiei au avut la dispoziţie vacanţa parlamentară pentru a studia specificităţile cadrului juridic electoral existent la nivelul ţărilor membre ale UE şi SUA, cuprinse în studiile elaborate de departamentele de specialitate din Camera Deputaţilor şi transmise membrilor Comisiei în luna decembrie 2014.

Noile legi electorale au suscitat interes politic încă de la începutul anului în curs, subiectul fiind discutat atât în prima şedinţă a coaliţiei de guvernare, cât şi în prima şedinţă a BPN a PSD.

Astfel, BPN al PSD a decis ca Valeriu Zgonea să fie cel care va coordona grupul de lucru al PSD şi poziţiile politice ale partidului, în condiţiile în care Zgonea este şi preşedintele Comisiei de Cod electoral.

Comisia parlamentară comună pentru Codul electoral trebuie să elaboreze până la 30 iunie 2015 propunerile legislative privind legile electorale, potrivit deciziei Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite în şedinţă comună.

Acest termen este impus de decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia legile electorale trebuie adoptate cu cel puţin un an înainte de alegeri.

Comisia de Cod electoral are în componenţă 15 parlamentari şi este condusă de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Membrii comisiei sunt: Luminiţa Adam, Mihai Voicu , Alin Tişe, Marton Arpad, Varujan Pambuccian, Viorel Chiriac, Doina Federovici, Victor Paul Dobre, Puiu Haşotti, Mihai Neagu, Miron Mitrea, Ioan Oltean, Eugen Nicolicea, Gabriel Vlase. În condiţiile în care Miron Mitrea (PSD) a anunţat că demisionează din Parlament, locul său va fi ocupat, probabil de un alt social-democrat.

Membrii Comisiei de elaborare a legilor electorale au stabilit, pe 26 noiembrie, prin consens, să discute cu prioritate capitolul legat de votul cetăţenilor români din diasporă la alegerile prezidenţiale, a declarat preşedintele acestui for, Valeriu Zgonea.

”Se degajă prin consens analizarea unui capitol cu rapiditate legat de votul din diasporă, ţinta fiind votul pentru alegerile prezidenţiale", a precizat Zgonea, care a arătat că în cadrul lucrărilor comisiei se vor discuta toate cele trei legi privind alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Totodată, Zgonea a precizat, atunci, că susţine ideea ca la discuţiile din comisia de cod electoral să se modifice şi Legea alegerilor parlamentare, în sensul reducerii la 300 a numărului de parlamentari, el menţionând că, dacă va exista consens, se va discuta şi despre revenirea la votul pe liste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici