Comisia pentru controlul SIE discută situaţia din Siria şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei: Nu se întrevede o scădere a fluxului de migranţi.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, participă, marţi, la sedinţa Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe, pentru discuţii privind situaţia din Siria şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei, Mihăiţă Calimente a declarat că în ciuda condiţiilor de iarnă fluxul migranţilor nu este aşteptat să scadă, afirmând că, în România, nu există riscul unor atentate.

422 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru controlul SIE discută situaţia din Siria şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei: Nu se întrevede o scădere a fluxului de migranţi.

Comisia pentru controlul SIE discută situaţia din Siria şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei: Nu se întrevede o scădere a fluxului de migranţi (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Nu (a scăzut fluxul migranţilor - n.r.) şi nici nu se întrevede, fiind condiţiile de iarnă pe care le aşteptăm, ca fluxul să scadă, pentru că se gândesc toţi (migranţii - n.r.) că la un moment dat şi Germania va spune «Stop», pentru că se presupune că la atingerea cotei de 1.000.000 Germania va închide graniţele. Cei care sunt pe drum vor să ajungă acolo şi din această cauză se consideră că fluxul migranţilor, chiar dacă vremea se strică, va rămâne destul de ridicat", a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, MiMihăiţă Calimentela finalul şedinţei la care a participat şeful SIE, MiMihai Răzvan Ungureanu

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a declarat că, potrivit informaţiilor primite, în România nu există riscul unor atentate, însă se menţine o stare de atenţie.

Calimente a mai spus că, din cele relatate la lucrările comisiei, SIE şi-a făcut datoria şi a descurajat chiar, în ţările de origine, migranţii să vină înspre România.

"Serviciul, spun eu din cele relatate, şi-a făcut datoria, chiar neîncurajând în ţările de origine migranţii să vină înspre România", a declarat Mihăiţă Calimente, adăugând că , în România, gradul de alertă a rămas albastru precaut.

Potrivit preşedintelui Comisiei de control SIE, "cât timp sunt deschide rutele care funcţionează la ora actuală prin Balcani spre Europa centrală şi vestică, nu este nicio tentaţie pentru fluxurile de migranţi de a veni înspre România".

Cât priveşte refugiaţii care ar fi trebuit să ajungă în România, în luna noiembrie, Calimente a afirmat că este vorba despre un prim grup de 300 de imigranţi care ar fi trebuit să vină, însă, în opinia sa, aceştia nu vor veni prea curând pentru că "nu pot fi aduşi cu forţa".

"Este vorba despre o primă tranşă de 300 de emigranţi care ar fi trebuit să vină. S-a încercat identificarea lor în Italia, dar nu s-a reuşit, pentru că în Italia sunt liberi, nu sunt în lagăre sau centre unde nu pot circula. După părerea mea, asta este o părere personală, nici nu vor veni prea curând, pentru că nu pot fi aduşi cu forţa", a spus preşedintele Comisiei de control SIE.

Calimente a mai susţinut că migranţii sunt "oameni informaţi, care ştiu despre ce este vorba" şi nu vor pleca din ţări precum Italia şi Grecia care sunt în spaţiul Schengen pentru a veni într-o ţară care nu este în spaţiul Schengen, aşa cum este România.

Calimente a mai afirmat că se apreciază că odată cu rezolvarea situaţiei din Siria se va reuşi şi "liniştirea" atentatelor la nivel european, susţinând că vor rămâne însă probleme în Europa, pentru că ţări precum Franţa, Belgia şi nu numai au comunităţi musulmane importante, care locuiesc de două-trei generaţii în aceste ţări.

Cât priveşte bugetul SIE, în contextul evenimentelor din Europa, Mihăiţă Calimente a afirmat că, dacă va fi nevoie de suplimentarea bugetului, Comisia va sprijini acest demers, precizând însă că, în opinia şefului SIE, care a văzut proiectul de buget, sumele alocate sunt satisfăcătoare.

"Domnul Răzvan Ungureanu ne-a spus că a văzut proiectul de buget şi consideră că sumele care sunt acolo prevăzute, cheltuite cu chibzuinţă pot satisface cerinţele Serviciului. (...) Îmi spunea că ceea ce a văzut acolo era satisfăcător", a spus Calimente.

Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe s-a întrunit, marţi, pentru a discuta, potrivit unor surse politice, despre situaţia din Siria şi criza migranţilor, la lucrările comisiei participând şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a ajuns, marţi, în jurul orei 12.00, la Parlament, pentru a lua parte la lucrările comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici