Comisiile Camerei: Banii reţinuţi ilegal pensionarilor de la adoptarea OUG 107 se restituie eşalonat

Comisiile de sănătate şi muncă ale Camerei au aprobat, miercuri, cu unanimitatea membrilor prezenţi, un raport de adoptare a OUG 107/2010, referitoare la plata CASS de către pensionari, stabilind însă restituirea eşalonată a banilor, începând cu data adoptării OUG, nu de la decizia CC.

978 afișări
Imaginea articolului Comisiile Camerei: Banii reţinuţi ilegal pensionarilor de la adoptarea OUG 107 se restituie eşalonat

Comisiile Camerei: Banii reţinuţi ilegal pensionarilor de la adoptarea OUG 107 se restituie eşalonat (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

La şedinţa celor două comisii reunite au participat doar deputaţii din opoziţie, astfel încât cvorumul de şedinţă nu a fost întrunit.

De asemenea, de la şedinţa comisiilor au absentat miniştrii Sănătăţii şi Muncii, deşi aceştia fuseseră invitaţi.

Raportul adoptat miercuri urmează a fi trimis Biroului permanent al Camerei, care va stabili punerea acestuia pe ordinea de zi, plenul urmând să se pronunţe.

"Decizia noastră a fost aprobată în unanimitate, am dat raport de aprobare a Ordonanţei cu două modificări - cea solicitată de decizia CC, până la 740 de lei nu se mai impozitează - iar a doua prevedere - a restituirii banilor care au fost confiscaţi, impozitaţi neconstituţional, deci ilegal, în perioada scursă de la adoptarea Ordonanţei şi această restituire am propus să se facă eşalonat de la data publicării Ordonanţei în Monitorul Oficial până la sfârşitul anului în tranşe lunare egale, prin diminuarea viramentelor către CNAS, care a fost principalul beneficiar", a precizat preşedintele Comisiei de muncă, liberalul Victor Paul Dobre.

Dobre a admis că cele două comisii nu au avut cvorum de şedinţă.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici