Congresul PNL pentru alegerea noii conduceri poate dura o zi sau două în funcţie de Statut

Durata lucrărilor Congresului ordinar de sâmbătă depinde de adoptarea noului Statut, vineri, în Congresul extraordinar, delegaţii urmând să fie convocaţi o zi dacă adoptă proiectul lui Antonescu, propus de DP, sau două zile, dacă decid menţinerea alegerii conducerii prin vot uninominal.

23 afișări
Imaginea articolului Congresul PNL pentru alegerea noii conduceri poate dura o zi sau două în funcţie de Statut

Actualul preşedinte al PNL Crin Antonescu (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, cei aproximativ 1.400 de delegaţi convocaţi pentru Congresul Extraordinar de vineri vor decide durata lucrărilor Congresului ordinar de sâmbătă odată cu adoptarea noului Statut.

Dacă Congresul Extraordinar adoptă Statutul propus de Antonescu şi completat de BPC, care prevede candidaturi pe moţiuni şi echipe, vot pe liste, BPC de 32 de membri plus doi preşedinţi, fondator şi de onoare, şi desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, lucrările Congresului ordinar sunt estimate a dura în jur de 10 ore.

În cazul în care delegaţii nu acceptă în majoritatea lor proiectul actualului preşedinte, menţinând prevederile actuale potrivit cărora noua conducere se votează uninominal, candiaturile fiind depuse individual pentru fiecare funcţie în parte, durata Congresului ordinar se vor prelungi pe parcursul a două zile ca urmare a numărului mare de voturi uninominale pe care liberalii trebuie să le exercite pe rând pentru funcţia de preşedinte, membrii BPC şi vicepreşedinţi.

Conform prevederilor statutare, noul Statut poate fi adoptat cu majoritate simplă, care presupune voturile a jumătate plus unul dintre delegaţii prezenţi în sală.

Conform programului stabilit în principiu, Congresul Extraordinar al PNL de vineri va debuta la ora 12.00 cu un discurs al actualului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, care va fi urmat de aprobarea ordinii de zi propuse de Delegaţia Permanentă.

La ora 12.15 este programată prezentarea modificărilor aduse Statutului PN, care ar putea fi citite de preşedintele Comisiei de Statut, Mircea Ionescu Quintus.

Pentru a respecta dreptul Opoziţiei liberale, organizatorii au prevăzut trei ore pentru prezentarea punctelor de vedere referitoare la Statut, votul noului Statut fiind programat la ora 16.00.

După vot delegaţii Congresului Extraordinar vor adopta prin vot o hotărâre privind convocarea Congresului ordinar pentru perioada 6-7 martie şi aprobarea proiectului ordinii de zi, lucrările Congresului extraordinar urmând să fie închise la ora 16.30.

Programul pentru Congresul ordinar de sâmbătă este stabilit de organizatori pe varianta Statutului cu vot pe listă, deschiderea lucrărilor fiind programată la ora 10.00, iar închiderea în jurul orei 20.00.

După adoptarea ordinii de zi, invitaţii la Congres au la dispoziţie 45 de minute pentru discursuri, la 10.55 fiind programată prezentarea, dezbaterea şi votarea raportului de activitate al preşedintelui pentru perioada 21 martie 2009 - 05 martie 2010, după care actualul preşedinte al PNL şi membrii BPC îşi depun mandatul, alegând preşedintele de şedinţă, care de obicei este Mircea Ionescu Quintus - preşedintele de onoare al partidului.

Prezentarea programelor de candidatură pentru funcţia de preşedinte PNL sunt programate pentru ora 12.00, moţiunile urmând să intre în dezbatere de la 13.30 la 14.40, când ar trebui să înceapă votul delegaţilor pentru alegerea preşedintelui PNL.

Numărarea voturilor pentru alegerea preşedintelui PNL este programată pentru ora 17.40, organizatorii fiind convinşi că rezultatele pot fi anunţate într-o oră şi jumătate, în jurul orei 19.10.

Noului preşedinte ales sau reales îi sunt puse la dispoziţie 25 de minute pentru un prim discurs de după alegeri, la finalul căruia va declara închise lucrările Congresului ordinar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici