Consilier PNL cercetat penal după ce s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot

Un consilier local în funcţie, din comuna vasluiană Pungeşti, membru PNL, este cercetat penal de către poliţişti pentru fals în declaraţii, după ce a fost desemnat preşedinte într-o secţia de votare, în baza unei declaraţii de neapartenenţă politică.

89 afișări
Imaginea articolului Consilier PNL cercetat penal după ce s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot

Consilier PNL cercetat penal după ce s-a declarat apolitic ca să fie preşedinte într-o secţie de vot (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Poliţiştii vasluieni au întocmit, joi, dosar penal pe numele unui consilier local din comuna vasluiană Pungeşti, Mircea Carp, pentru fals în declaraţii, în urma desemnării acestuia ca preşedinte al secţiei de votare din localitatea Siliştea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În fapt, consilierul local a semnat acea declaraţie pe propria răspundere, obligatorie conform Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit căreia nu are apartenenţă politică. Acest lucru nu este însă posibil întrucât consilierul local ocupă în prezent un post de ales din partea PNL în Consiliul Local Pungeşti.

"Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui s-a sesizat în acest caz şi va face cercetări pentru a stabili dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii. Urmează a fi solicitate documente de la autorităţile competente pentru desfăşurarea anchetei", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

Reprezentanţii Prefecturii Vaslui afirmă că vina pentru desemnarea unui consilier local în funcţia de preşedinte aparţine autorităţilor locale din Pungeşti.

"Propunerea cu acest consilier local pentru funcţia de preşedinte a venit de la Primăria Pungeşti, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a consilierului că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, inclusiv neapartenenţa politică. În cursul zilei de astăzi (n.r.- joi), s-a trimis la Tribunalul Vaslui o adresă de înlocuire a consilierului cu o altă persoană de pe lista de rezerve", a precizat prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică.

La rândul său, primarul comunei Pungeşti, Mircea Vlasă, căruia Mircea Carp i-a botezat un copil, susţine că nu a ştiut că legea interzice ca preşedintele unei secţii de votare la alegerile europarlamentare să fie apolitic, aruncând întreaga vină asupra secretarului de la primărie.

"Secretarul a făcut toate gafele, punându-l pe consilierul local să semneze acea declaraţie de apartenenţă politică fără ca omul să ştie ce iscăleşte. Acum întâmplarea face că îmi este şi cumătru. Dacă era să pun eu pe cineva, aş fi pus unul din partid de la mine, din PSD. De fapt, nici nu am ştiut legea, că preşedintele secţiei de votare trebuie să fie apolitic şi la alegerile europarlamentare", susţine primarul Mircea Vlasă.

Consilierul local PNL Mircea Carp a fost înlocuit cu casierul de la Primăria Pungeşti, aflat pe lista de rezervă.

În localitatea Siliştea, unde consilierul PNL ar fi urmat să fie preşedintele secţiei de votare, s-au desfăşurat, în ultima jumătate de an, numeroase proteste ale localnicilor şi activiştilor de mediu faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici