Consilierul preşedintelui Traian Băsescu: Coabitarea nu a coborât în spaţiul compromisului care compromite

Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu, a declarat marţi că relaţia de coabitare între şeful statului şi premier este funcţională şi nu a coborât, pentru niciunul dintre cei doi, la nivelul "compromisului care compromite", nefiind depăşită "linia roşie a aceptabilităţii".

242 afișări
Imaginea articolului Consilierul preşedintelui Traian Băsescu: Coabitarea nu a coborât în spaţiul compromisului care compromite

Consilierul preşedintelui Traian Băsescu: Coabitarea nu a coborât în spaţiul compromisului care compromite (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Eu zic că în momentul de faţă este o relaţie funcţională de colaborare instituţională, pe de altă parte nici nu a coborât pentru niciunul dintre parteneri în spaţiul compromisului care compromite, adică un spaţiu care depăşeşte linia roşie a unei acceptabilităţi, în ciuda diferitelor elemente mai ciudate, mai speciale pe care anumiţii oameni, poate mai din jurul semnatarilor, le-ar putea utiliza. Ei reprezintă două instituţii, nu e vorba de prietenie, e vorba doar de angajarea la dialog, în a nu crea probleme de natură instituţională României", a afirmat Chifu, marţi, cu ocazia lansării cărţii sale "Gândirea strategică".

Întrebat dacă divergenţele privind revizuirea Constituţiei dintre preşedinte şi premier le pot dinamita relaţia de coabitare, Chifu a răspuns că nu crede că se poate ajunge la o ruptură fundamentală.

"Nu cred că o dezbatere în privinţa adoptării unei Constituţii este un subiect care să determine o ruptură fundamentală, chiar dacăm în condiţiile unui referendum, şi aici avem declaraţia preşedintelui, în condiţiile în care nu se ţine cont de acea hotărâre a românilor (referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi), preşedintele ar putea să îmbrăţişeze o poziţie contrară, inclusiv opunându-se adoptării Constituţiei", a spus consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională.

De asemenea, el a arătat că ieşirea din acordul de coabitare a unuia dintre cei doi va avea costuri politice "enorme", având în vedere că toate sondajele de opinie de după august 2012 au arătat că populaţia nu susţine divergenţele şi certurile.

Volumul teoretic "Gândirea strategică" al lui Iulian Chifu conţine şi un capitol intitulat "Conceptul de coabitare şi opţiunile României", în care este analizată inclusiv "reconstrucţia post-conflict" de după criza politică din vara anului trecut.

La evenimentul de lansare desfăşurat la Palatul Parlamentului au ţinut discursuri referitoare la volum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, directorul SIE, Teodor Meleşcanu. Printre cei prezenţi s-au mai numărat şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, consilierul prezidenţial Iulian Fota şi deputatul Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI.

Preşedintele Traian Băsescu declara în februarie că acordul de cooperare instituţională a fost ideea sa şi nu a venit de la UE sau din SUA, adăugând că şi prim-ministrul a avut o contribuţie la elaborarea documentului.

"Acest pact de colaborare instituţională nu a venit nici de la UE, nici din America, nici de nicăieri. A fost ideea mea să îl creăm şi era pentru mine un document care era necesar să existe pentru a putea spune «Mă, fraţilor mai ridicaţi presiunea, pentru că avem totuşi o majoritate democratică, uite, şi menţin direcţiile strategice ale României - UE, NATO, menţin independenţa în justiţie, menţin toate cele»", a spus Băsescu, la B1 TV.

Băsescu a arătat că frazele mai "întortocheate" din document îi aparţin consilierului prezidenţial Iulian Chifu.

"Ideile principale sunt ale mele, le-a lucrat consilierul prezidenţial Iulian Chifu. Frazele mai întortocheate îi aparţin, unde le vedeţi mai simplificate să ştiţi că am mai intrat eu cu creionul", a precizat preşedintele, râzând.

Întrebat dacă şi premierul Victor Ponta s-a implicat în redactarea documentului, Băsescu a răspuns că şi acesta a contribuit, iar acordul semnat de cei doi "nu este în forma în care a fost propus" şefului Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici