Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea referendumului pe tema regionalizării

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea în 8 decembrie a referendumului local pe tema regionalizării, proiectul de hotărâre fiind votat de cei 26 de consilieri judeţeni ai UDMR, PPMT şi PCM, în timp ce patru consilieri din partea USL au votat împotrivă.

332 afișări
Imaginea articolului Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea referendumului pe tema regionalizării

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea referendumului pe tema regionalizării

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat, joi, organizarea în 8 decembrie a referendumului în Covasna pentru consultarea cetăţenilor din judeţ în legătură cu oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu centrul regiunii în Târgu Mureş.

Hotărârea a primit vot favorabil din partea celor 26 de consilieri ai UDMR, PCM şi PPMT, în schimb consilierii PSD şi PNL au votat împotrivă.

Conform hotărârii, la referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare, cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureş?".

Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se vor suporta din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), unul dintre iniţiatorii acestui proiect, le-a cerut în şedinţă consilierilor USL să dea un vot favorabil şi a subliniat că formarea unei regiuni de dezvoltare din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu este o chestiune politică sau etnică, ci una care ţine de eficienţa unei regiuni.

"Noi considerăm că ar fi un mesaj extrem de pozitiv atât către populaţia judeţului, cât şi către decidenţii din această ţară, dacă astăzi, toţi cei care participaţi la acest vot, aţi da acordul organizării referendumului. (...) 180 de milioane de euro vor pierde judeţele Covasna, Harghita şi Mureş doar prin Programului Operaţional Regional, în cazul în care vom rămâne împreună cu judeţele Braşov, Sibiu şi Alba", a spus Antal.

Consilierul judeţean Bedo Zoltan (PPMT) a menţionat că un referendum ar fi trebuit să se organizeze pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar cu toate acestea consilierii judeţeni ai PPMT au susţinut proiectul pentru a da un semnal de solidaritate.

Consilierul judeţean PNL Ciprian Kovacs Lorand a precizat că el respectă principiile de bază ale democraţiei şi, din acest motiv, nu va comenta în sensul de a se organiza un referendum, în schimb, are o problemă cu întrebarea iniţiată, având dubii în ceea ce priveşte viabilitatea economică a unei regiuni formate din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, fără a lua în considerare un centru economic important, şi anume Braşovul.

El a mai subliniat că a primit un mandat din partea colegilor de partid de a vota împotriva proiectului de hotărâre.

Reprezentantul PSD în CJ Covasna, Sabin Calinic, a precizat, că, în opinia lui, în ultimii 24 de ani judeţul Covasna s-a "îngropat economic", în această perioadă judeţul fiind condus şi administrat de o singură formaţiune politică (UDMR) fără opoziţie, beneficiind de sume importante faţă de alte zone ale României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici